Petak, 25 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

VIDEO: Hercegovina se ponosom prisjeća dolaska franjevaca u malo mjesto na proplanku iznad Širokog Brijega

Danas je na Čerigaju, u malom mjesto na proplanku iznad Širokog Brijega obilježena 178. obljetnica dolaska fratara u Hercegovinu gdje je slavljena sveta misa kao zahvala Bogu i podsjećanje na taj dio vjerničke i nacionalne povijesti ovog kraja.

Te davne 1844. godine dvanaestorica franjevaca iz Kreševa se zaputiše i put ih dovodi na Čerigaj gdje postaviše kamen temeljac hercegovačke franjevačke provincije. Stoga danas Čerigaj predstavlja kolijevku Hercegovačke franjevačke provincije.

Fra Jako Kraljević, koji je umro 1809., sagradio je fratarsku kuću na Čerigaju. I od tada sve je povijest. Tu je svoje poslanice pisao fra Rafo Barišić, tu je fra Anđeo Kraljević fratrima preveo sadržaj fermana sultana Abdul Medžida, kojim se dopušta gradnja samostana i crkve na Širokom Brijegu, tu su fratri najprije došli kad su s papinim dopuštenjem imali papir za gradnju samostana i crkve u Hercegovini. Sve ovo ukazuje da Čerigaj zauzima vrlo važno mjesto u povijesti Hercegovine i da ga tako treba i tretirati te iz godine u godinu slavljenjem svete mise obilježavati godišnjice tih povijesnih događanja.

VIŠE FOTOGRAFIJA na službenoj Facebook stranici portala OTPOR.Media:

Čerigaj – 178. obljetnica dolaska franjevaca u Hercegovinu

Svetu misu povodom 178. obljetnica uz mnoštvo vjernika predvodio vikar Hercegovačke franjevačke provincije fra Miro Šego uz koncelebraciju fratara iz Franjevačkog samostana u Širokom Brijegu na čelu s gvardijanom fra Ivanom Marićem.

Nakon misnog slavlja uslijedilo je druženje uz hranu i osvježenje uz piće koje je bilo više nego neophodno, obzirom kako je sunce uljepšalo ovaj trenutak i na nazočne slalo svoje tople “pozdrave”. Naravno tu se i po starom dobrom običaju i zagangalo, a predvodnici između ostalih su bili mještani iz mjesta Mokro, koji nisu štedjeli grlo ni u pjesmi, ni u piću!

Mili Marušić / OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.