Nedjelja, 6 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Studenti iz RS-a digli glas protiv prodavača diploma

Neformalna grupa studenata „Akreditovane visokoškolske ustanove – priznate diplome“ je danas u Doboju održala uličnu akciju sa ciljem informiranja studenata, budućih studenata i zainteresiranih za visoko obrazovanje o statusu akreditacija visokoškolskih obrazovnih ustanova u Republici Srpskoj.

Svi zainteresirani su ovim putem dobili točne informacije o tome koja visokoškolska ustanova ima akreditaciju na državnom nivou, na entitetskom nivou, te da li su te ustanove u postupku akreditacije ili reakreditacije. Uz podatke koji se nalaze u letku, kreiranom zaključno sa 15. travnjem 2023. godine, studentski aktivisti su se potrudili da, svim zainteresiranim građanima koji su uzeli letak, pruže više informacija o tome što navedeni statusi znače.

https://otpor.media/zahvaljujuci-privatnim-skolama-diplome-za-uhljebe-sve-jeftinije-a-svi-radovi-sve-vise-za-novac-se-prodaju/

Studentski aktivisti preko dvije godine ukazuju na probleme u sustavu akreditiranja obrazovnih ustanova, i ističu da najveće posljedice neuređenosti sustava snose studenti. Kako navode, najveća promjena, od prethodne, također uspješne kampanje informiranja građana početkom ove godine, dogodile su se u promjeni statusa Visoke škole za ekonomiju i informatiku Prijedor, gdje je Rješenjem od 17.03.2023. godine, Agencija za visoko obrazovanje Republike Srpske odbila akreditaciju ove ustanove i studijskog programa Javna uprava. Aktivisti postavljaju pitanje: Što mogu da očekuju studenti koji su ulagali vrijeme i trud u svoje obrazovanje, koji su učili i polagali ispite, a sada njihove diplome neće biti priznate?

https://otpor.media/zasto-su-hrvatskoj-i-sloveniji-upitne-diplome-iz-bih/

Današnja uspješna akcija informiranja građana Doboja, jedna je u nizu koju studenti najavljuju. Kako kažu, cilj im je da svi građani kojih se tiče visoko obrazovanje, imaju informacije i vladaju materijom koja će odrediti njihovu akademsku budućnost. Osvrnuvši se na posljedice afere „Klaster“, koja je potresla akademsku zajednicu Republike Srpske, ranije ovog mjeseca uputili su otvoreno pismo Ministarstvu za znanstvenotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informacijsko društvo Republike Srpske. Upitali su ministra za status studenata Visoke škole za primijenjene i pravne nauke „Prometej“, budući da je ovoj visokoj školi 18.04.2023.istekao i produženi, krajnji rok do kada se smatra akreditiranom, nakon što u tijeku važenja petogodišnje akreditacije do 18.04.2021. godine nije osigurana njena reakreditacija. Kako se „Prometej“ dovodi u vezu sa aferom „Klaster“, studenti su opravdano zabrinuti za svoju budućnost, a neformalna grupa studenata „Akreditovane visokoškolske ustanove – priznate diplome“ najavljuje da neće prestati sa aktivizmom, sve do krajnjeg reguliranja stanja u visokom obrazovanju Republike Srpske.

https://otpor.media/fakulteti-koji-su-prodavali-diplome-imaju-visemilijunski-profit-poslovnu-saradnju-sa-javnim-institucijama-i-eu/

„Posljednjih mjeseci smo zabrinutiji nego inače, kada je u pitanju visoko obrazovanje, ne samo u RS, već i na nivou BiH. Suočeni smo prvo sa onim, na što smo prvi i ukazali, a to je nepriznavanje diploma stečenih u BiH u susjednoj Hrvatskoj, kao i u Sloveniji. Zatim je u siječnju „izbila“ afera sa kupovinom diploma, a čak pet visokoškolskih ustanova indirektno ili direktno spominju se u tom kontekstu. Prošla su tri i po mjeseca, a još nema naznaka da su razotkrivene razmjere te afere i to je ono sto nas najviše brine. Smatramo da nadležni za visoko obrazovanje na entitetskom, a ni na nivou BiH, ne bi trebali čekati istražne organe i njihove rezultate, već da samo poduzmu potrebno, zato što smo više nego sigurni da su znali da postoje brojne anomalije u visokom obrazovanju i nezakonitosti.” – priopćili su iz NGG “Akreditovane visokoškolske ustanove – priznate diplome”.

OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.