Petak, 11 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Ambasada SAD: NSRS je izvela bezobziran napad na Ustav i Dejtonski sporazum

Američka ambasada u Sarajevu oglasila se nakon što je NSRS na današnjoj posebnoj sjednici usvojila zakon kojim odbacuje primjenu odluka Ustavnog suda BiH.

https://otpor.media/nsrs-usvojila-dodikov-zakon-odluke-ustavnog-suda-bih-nece-se-primjenjivati-u-rs-u/

“Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) danas je izvela bezobziran napad na Daytonski mirovni sporazum i njime uspostavljen Ustav Bosne i Hercegovine. Nikakva politička retorika ili dezinformacije ne mogu promijeniti osnovnu činjenicu jasno navedenu u Članu III (3) Daytonskog ustava da RS mora u potpunosti poštovati odluke institucija Bosne i Hercegovine, što uključuje konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH”, kazali su iz Ambasade SAD.

Dodaju da RS ne može jednostrano poništiti ovu obavezu, niti može zakonski ignorirati presude Ustavnog suda.

“Kao što smo i ranije govorili, Srbi su sastavni dio multietničke BiH i imaju ključnu ulogu u kreiranju institucija u zemlji i određivanju njene budućnosti. To je sadržano u Daytonskom mirovnom sporazumu. Ukoliko gospodin Dodik sprječava NSRS da imenuje dvoje sudaca u Ustavni sud BiH, onda će Sud donositi odluke bez sudjelovanja dvoje sudaca imenovanih od strane RS. Zbog aktivnosti gospodina Dodika, stanovnicima Republike Srpska biti će uskraćen glas u jednoj državnoj instituciji predviđenoj Daytonskim mirovnim sporazumom. To je besmisleno i neodgovorno, ali je svakako u skladu sa ostalim nastojanjima gospodina Dodika da građane Republike Srpske liši osnovnih prava koja se odnose na slobodu medija, govora i okupljanja.

Bez sumnje će gospodin Dodik ponoviti svoje banalne i pogrešne tvrdnje da su Ustavni sud i njegove odluke nelegitimne, anti-srpske, ili protiv Republike Srpske jer u Sudu nema dvojice sudaca imenovanih od strane RS. To je očigledno licemjerno imajući u vidu njegovo odbijanje da odobri imenovanja. U tom kontekstu, ako su nečije aktivnosti protiv Republike Srpske ili protiv Srba, onda su to aktivnosti gospodina Dodika. Rukovodstvo NSRS suodgovorno je jer je omogućilo neustavne i anti-Daytonske napade gospodina Dodika na Ustavni sud BiH.

Sjedinjene Države snažno podržavaju teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine i nastaviti će inzistirati na odgovornosti pojedinaca koji poduzimaju aktivnosti suprotne Daytonskom sporazumu”, priopćeno je iz Ambasade SAD u Sarajevu.

OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.