Petak, 11 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

SAD poziva na hitno sankcioniranje Dodika i likova poput njega koji prijete ugroziti teritorijalni integritet BiH

U proceduri Američkog kongresa je nova rezolucija za BiH u kojoj se Sjedinjene Američke Države (SAD) pozivaju da “poduzmu nužne korake protiv onih zlonamjernih aktera u BiH, ali i izvan BiH, koji prijete ugroziti teritorijalni integritet BiH”.

Prema tekstu Rezolucije, jasno se poziva SAD kao i, kao je navedeno, “europske saveznike Sjedinjenih Država” da takve pojedince smatraju odgovornima za svoje postupke, uključujući i korištenjem sankcija”. Istodobno, dana je snažna podrška autoritetu OHR-a, odnosno, visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu čiji se “stalni napori za unaprjeđenjem reformi” pohvaljuju.

Rezolucija je predstavljena u Odboru Senata, a Američka vlada poziva se i na uvođenje sankcija pojedincima odgovornim za visoku korupciju.

Poseban značaj ove Rezolucije je poziv Europskoj uniji za uvođenjem sankcija, kako se iz iste može iščitati, posebeno prema predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku. Podsjetimo, iako je bilo inicijativa za uvođenjem sankcija Dodiku od strane EU-a, one ipak do sada nisu izglasavane.

Sigurnost i stabilizacija BiH

U dijelu Rezolucije jasno se aludira, između ostaloga, na predsjednika RS-a i vladajuće stranke SNSD Milorada Dodika, budući da je on u preambuli same Rezolucije u više navrata spomenut u kontekstu negiranja genocida, prijetnji secesijom RS-a, povlačenjem iz državnih institucija, prijetnjama narušavanja rada državnog pravosuđa, sigurnosnih agencija i Uprave za neizravno oporezivanje, izvijestio je Fokus.ba.

Rezoluciju je sačinila demokratska senatorica Jeanne Shaheen, a podržao je i senator Pete Ricketts, a prije nekoliko dana je predstavljana u Odboru za vanjske poslove Senata SAD.

U rezoluciji se ističe da su SAD već u više navrata izrekle sankcije Dodiku, ali da je on nakon toga nastavio s provokacijama, između ostalog i 8. siječnja ove godine tijekom obilježavanja neustavnog dana RS-a kada je odlikovao predsjednika Rusije Vladimira Putina, kao i aktivnostima usmjerenim na jačanju veza između RS-a i Rusije.

U istoj se potiču Sjedinjene Države da razmotre dodatne korake za podršku sigurnosti i stabilizaciji u Bosni i Hercegovini, između ostaloga i podrškom EUFOR-u. U tom kontekstu se pozivaju SAD „da rade u bliskoj suradnji s relevantnim institucijama kako bi se razgovaralo o planovima za vanredne situacije ako se misija EUFOR-Althea dovede u opasnost.

Podrška suverenitetu BiH

Kako prenosi Fokus.ba, u Rezoluciji se naglašava kako će Vlada Sjedinjenih Država nastaviti podržavat teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine i narode BiH u svom cilju izgradnje demokratske, pluralističke, napredne i mirne države.

-Osuđujemo pojedince koji aktivno nastoje narušiti sigurnost, stabilnost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i pozivamo predsjednika i europske saveznike Sjedinjenih Država da takve pojedince smatraju odgovornima za svoje postupke, uključujući i korištenjem sankcija, navodi se u rezoluciji.

https://otpor.media/nsrs-usvojila-dodikov-zakon-odluke-ustavnog-suda-bih-nece-se-primjenjivati-u-rs-u/

Također, u rezoluciji se pohvaljuju „stalni napori Ureda visokog predstavnika (OHR) za unaprjeđenjem unaprijedi reforme“, potvrđuje se autoritet OHR-a kako je formuliran u Daytonskom sporazumu.

OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.