Srijeda, 9 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Čelnik bosanskih Srba sa Kozare nastavlja divljati i poručuje da ide do kraja!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik jučer je, neuobičajeno za njega, odšutio odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta.

Ured visokog predstavnika (OHR) jučer je aktivirao Bonske ovlasti i van snage stavio odluke Narodne skupštine RS, odnosno donio odluke o sprječavanju stupanja na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS.

Schmidtove odluke

Nametnuo je Schmidt i izmjene Krivičnog zakona, BiH koje se odnose na procesuiranje neprovođenja odluka visokog predstavnika, za šta je predviđena kazna do pet godina zatvora.

Time je visoki predstavnik praktično dao odriješene ruke tužiteljima u BiH da polako krenu sankcionirati sve koji ruše ustavni poredak u našoj državi, uključujući Dodika i njegovu “ekipu” koju su do sada bezbroj puta testirali odlučnost ne samo domaćih, nego i međunarodnih faktora.

https://otpor.media/video-schmidt-ponistio-odluke-nsrs-a-i-nametnuo-izmjene-krivicnog-zakona-za-krsenje-ustavnog-poretka-drzave/

Dodikov odgovor stigao je danas, nakon što je Dodik nazočio obilježavanju 81 godine od Bitke na Kozari.

On je naveo da će proglasiti važećim zakone koji su dobili podršku dvotrećinske većine u Narodnoj skupštini, a onda, vjerojatno, krenuti u procedure pred sudom, donijeti odluke o neprihvaćanju nadležnosti Suda BiH, Tužiteljstva i SIPA-e na prostoru Republike Srpske.

Novo povjerenje

“U tom trenutku ojačat ćemo našu entitetsku liniju, što god to značilo”, dodao je predsjednik Srpske.

On je najavio da će u jesen, kad sve bude vidljivo, zatražiti novo povjerenje za politiku koju će tada predložiti.

“Ona podrazumijeva borbu za status. Ako sada pokleknemo, nestat ćemo za deset godina na ovim prostorima.

Ako sada istrajemo, opstati ćemo na ovim prostorima… Јa moram da branim ovaj narod, spreman na žrtvu i ići ću do kraja. Ići ću do kraja jer nemam drugog izbora”, poručio je Dodik.

Predsjednik Srpske je objasnio da kraj podrazumijeva ili oduzimanje imovine ili opstanak Republike Srpske, ali bez Milorada Dodika.

“Јa sam za ovu drugu opciju”, podvukao je Dodik, prenosi RTRS.

Najavio tužbu protiv Schmidta

Dodik je ponovio uvjerenje da Scmhidt nije imenovan za visokog predstavnika u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom. Jučerašnje odluke je nazvao “discipliniranjem RS-a” te je najavio tužbu protiv Schmidta.

“Razmatramo mogućnost da Schmidta tužimo pred njemačkim zakonodavstvom. Odvjetnici kažu da je to moguće. Moramo naći njemačkog državljanina koji će ga tužiti i vjerujem da ćemo ga naći”, naglasio je.

Optužio je i bivšu kancelarku njemačke Angelu Merkel da se “otarasila” Schmidta.

“Ovo je dio projekta koji je smislila Angela Merkel, a koji nije vezan samo za nju, da bi se otarasila čovjeka koji je jedva izašao iz afere ‘Monsanto’. Sklonjen je na dobru plaću od 24.000 eura i ne plaća poreze ovdje, jer navodno radi u zoni nesigurnosti”, naveo je.

Poručio je da NSRS neće prihvatiti jučerašnje odluke visokog predstavnika. Problematizirao je i status Brčko distrikta, kazavši da će RS “imati svoj dio Brčkog”.

“Kazali su nam da je Brčko zajedničko vlasništvo dva entiteta i rekli: ‘Nemoj ko da priđe Brčkom’. Zašto su nam to rekli ako je Brčko zajedničko vlasništvo? Jednog dana ćemo prići i imati ćemo svoj dio Brčkog”, istakao je.

https://otpor.media/jadni-vucic-se-zabrinuo-za-dodika-i-rs/

OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.