Srijeda, 9 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Prekipjelo Dodikovo krkansko ponašanje i zastupnicima Europskog parlamenta

Troje ključnih zastupnika Europskog parlamenta koji se bave situacijom u regiji je zatražilo od EU da konačno uvede sankcije protiv lidera Republike Srpske Milorada Dodika i da s verbalnih osuda pređe na konkretne postupke.

Predsjednik vanjsko političkog odbora Europskog parlamenta David McAllister, izvjestitelj za BiH Paulo Rangel i šef delegacije za BiH Romeo Franz su preko zajedničke izjave pozvali nadležna tijela Europske unije da konačno uvedu sankcije Dodiku i drugim političkim vođama u entitetu Republika Srpska koji svojim postupcima ugrožavaju teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH.

-Ne možemo vise tolerirati secesioniste i njihove pristaše koji sustavno ugrožavaju Bosnu i Hercegovinu – kažu u zajedničkoj izjavi ovi zastupnici.

Oni su osudili odluke Skupštine Republike Srpske o nepriznavanju odluka Ustavnog Suda BiH te smatraju da je to izravan napad na ustavni poredak BiH i Daytonski sporazum.

-U svijetlu zadnjih provokativnih reakcija predsjednika Dodika i drugih političkih vođa Republike Srpske, hitno su potrebne dodatne mjere Europske unije. Europski parlament je u nekoliko navrata tražio od Vijeća prelazak s verbalnih izjava na specifične ciljane sankcije protiv onih koji namjerno ugrožavaju ustavni poredak i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Krajnje je vrijeme da EU i države članice konačno uvedu sankcije Miloradu Dodiku, koji je već pod sankcijama SAD-a i Ujedinjene Kraljevine – kažu oni u priopćenju.

Upozoravaju da je vjerodostojnost EU dovedena u pitanje.

Europski parlament već dugo traži od tijela EU uvođenje sankcija protiv Milorada Dodika, ali Europska komisija i Vijeće EU su do sada ostale gluhe na takve pozive.

Jutarnji.hr

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.