Petak, 20 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Naša draga Borjanica “petlja” Charlesu Michelu – Pa dali smo maksimum od sebe, ali zašto EU nije to prepoznala?

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto uputila je danas predsjedniku Europskog vijeća Charles Michelu i svim članovi Europskog vijeća pismo vezano za jučer održani sastanka Europskog vijeća na kojem se raspravljalo o Bosni i Hercegovini, Ukrajini i Moldaviji kada je u pitanju otvaranje pregovora, te o Gruziji kada je riječ o stjecanju statusa kandidata.

Predsjedavajuća Krišto je u pismu Europskom vijeću kazala kako joj je žao što Bosna i Hercegovina nije dobila toliko potrebnu, a prema mišljenju svih u našoj zemlji, zasluženu potporu kada je u pitanju otvaranje pregovora sa EU. Istaknula je kako su svi u Bosni i Hercegovini dali svoj maksimum – koji, nažalost, u ovome trenutku nije prepoznat od strane Europske unije na način koji smo svi mi unutar Bosne i Hercegovine očekivali.

Podsjetila je sve članove Europskog vijeća na snažne iskorake koje je naša zemlja načinila u 2023. godini. Istaknula je kako je Bosna i Hercegovina prvi put u povijesti imala 100 posto usklađenosti s vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

“Osobno sam bila u potpunosti uvjerena kako će ovaj izuzetan rad institucija Bosne i Hercegovine u 2023. godini biti nagrađen na jučerašnjem zasjedanju Europskog vijeća i da ćete svima nama u BiH dati toliko željenu potporu kada je u pitanju otvaranje pregovora, te da ćete u ovome geopolitičkom trenutku jasno i snažno vezati BiH za EU. Iskreno se nadam kako ovaj neočekivan neuspjeh neće imati većih posljedica na rad koalicije stranaka unutar Bosne i Hercegovine kako na državnoj razini, tako na svim razinama vlasti te kako ćemo biti u prigodi nastaviti raditi s istom učinkovitošću kada je u pitanju dostavljanje nužnih reformi”, istaknula je predsjedateljica Krišto.

U prilog navedenog kazala je kako je samo ovog tjedna Vijeće ministara BiH usvojilo dva vrlo značajna materijala; Nacrt osnova za zaključenje Sporazuma o suradnji s Agencijom za europsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX), s prijedlogom delegacije za pregovore i Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti. Istaknula je kako je tijekom 2023. usvojeno čak 10 prijedloga zakona na Vijeću ministara BiH. Također, ovaj saziv Vijeća ministara je u nepunih 12 mjeseci rada održao 51 sjednicu i usvojio više od 1.400 materijala. Samo iz navedene statistike jasno je kako je, zahvaljujući predanom radu Vijeća ministra BiH, u okviru apsolutno svakog od 14 ključnih prioriteta BiH postignut izuzetan, nikad ranije dosegnut napredak, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

https://otpor.media/video-posjeta-johanna-sattlera-sirokom-brijegu-nagovjestava-tektonske-promjene-u-zzh/

Unatoč tome što naša zemlja nije dobila datum za otvaranje pregovora Krišto je kazala kako Bosna i Hercegovina nastavlja raditi snažno na svom reformskom putu do konačnog pristupanja europskoj obitelji gdje joj je i mjesto.

“Ono što Vam mogu obećati je da ću ja osobno, kao predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, nastaviti raditi istim neumornim tempom, svjesna da sve nužne reforme trebaju upravo nama u BiH radi nas samih. Sigurna sam kako ćemo svi nastaviti voditi dobre politike utemeljene na stalnim razgovorima legitimnih političkih predstavnika konstitutivnih naroda, iskrenih dogovora, kompromisa i konsenzusa”, kazala je Krišto u svom pismu upućenom predsjedniku Europskog vijeća Charles Michelu i svim članovi Europskog vijeća.

OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.