Petak, 20 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Ponovno odgođeno ročište Miloradu Dodiku na Sudu BiH, ali nije izostalo njegovo laprdanje pred medijima

Ročište koje je danas trebalo biti održano u Sudu Bosne i Hercegovine u predmetu protiv Milorada Dodika ponovno je odloženo.

Naime, Dodikova obrana je tražila izuzeće suca Mirsada Strika i još sedam sudaca koji su aktivni na ovom predmetu.

Ono što je zanimljivo, sudac je privremeno razdvojio postupak protiv Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS-a, a sve zbog zdravstvenog stanja Miloša Lukića.

Također, naglašeno je da će, ukoliko se zdravstveno stanje Miloša Lukića popravi, postupci ponovno biti spojeni.

Glavni pretres trebao je početi još 20. prosinca 2023. godine, no i tada je odgođen jer je Dodikov pravni tim ponovo tražio da se suđenje izmjesti iz Sarajeva u Banju Luku.

U međuvremenu, zahtjevi Dodikove obrane su odbijeni, a jedan od njih je izuzeće suca za prethodni postupak. Nije dozvoljeno ni da suđenje iz Sarajeva bude premješteno u Banju Luku. Također, nije prihvaćen ni zahtjev za izuzeća tužitelja u ovom predmetu. Za sve zahtjeve utvrđeno je da su neosnovani.

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik obratio se danas okupljenima pred Sudom BiH nakon što je i danas otkazano ročište u procesu koji se protiv njega vodi po optužnici Tužiteljstva BiH zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika u BiH.

Dodik je rekao da je ovo ročište odgođeno da pokaže koliko je samo suđenje “besmisleno”.

“Bez ikakvog razloga je podijelio postupak da bi dokazao da sam ja cilj. U svakom slučaju imati ćete pristup svemu tome. Još jednom se pokazalo da je sud instruisan. To je politički proces. Optužen sam jer sam poštovao ustav BiH. Kazao sudiji danas da je ustav RS-a usuglašen sa ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom. Nigdje ne piše da se Ustav RS-a prilagodi ‘lažnom’ Visokom predstavniku”, kazao je Dodik.

Dodao je da su tužitelji prihvatili ovu optužnicu što je još jedan dokaz da je u pitanju politički proces.

“Pored toga nisu uvažili jednu važnu činjenicu, a to je da u Vijeću naroda RS-a sjede predstavnici svih naroda koji mogu potegnuti vitalni nacionalni interes kako bi zaustavili sve ono što smatraju štetnim. To se nije dogodilo”, dodao je Dodik.

Nastavio je da mu sve ovo skupa govori da je Tužiteljstvo BiH “potpuno nesposobno”.

Klix.ba

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.