Četvrtak, 19 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Svaki Dragan ima svog spasitelja iz Izraela!

U intervjuu koji je izašao u Jutarnjem listu, Dragan Primorac se predstavio kao “nestranački i nadstranački” predsjednički kandidat, govorio o svojim “odličnim” odnosima s Andrejem Plenkovićem, pokušao umanjiti značaj svoje komunističke prošlosti, objašnjavao zašto je 1991. umjesto na ratište otišao u Ameriku i hvalio se kako je navodno utjecao na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da stane u obranu Hrvatske.

Na pitanje novinarke Ivanke Tome je li Plenkoviću ičim uvjetovao svoju kandidaturu ili je li možda HDZ-ov šef postavio nekakav uvjet njemu, Primorac tvrdi da “kod važnih pitanja nema uvjetovanja”.

“Važno je tko vodi državu i kako se državu predstavlja. Kod tako važnih pitanja nema uvjetovanja, samo sagledavanje činjenica i dogovor o onome što je najbolje. Ja sam nadstranački kandidat i zahvaljujem predsjedniku HDZ- a i svim članovima stranke na potpori. Zahvalan sam i svima drugima koji me podržavaju, a očekujem široku potporu još parlamentarnih stranaka”, izjavio je i ustvrdio da Plenkovića “dugo” poznaje, a da posljednjih godina, pogotovo tijekom njegova drugog mandata, imaju “vrlo dobar” odnos, “čak bih se usudio reći odličan”.

Govoreći o svom članstvu u Partiji tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća, Primorac je rekao da je taj podatak “opće poznat” te da ga je objašnjavao nekoliko puta.

“Ponajmanje se radilo o uvjerenju, a još manje o pragmi. Kao izvrsnog učenika srednje škole tada jedina stranka predložila me za članstvo, a bio je to slijed koji se uglavnom događao automatizmom. I kao mlad čovjek imao sam potrebu mijenjati stvari, no u bivšoj je državi takvo moje mišljenje, kao što sam se brzo uvjerio, bilo jako romantično i, naravno, neprovedivo”, rekao je Primorac.

Zatim je pokušao pojasniti svoju ulogu u Domovinskom ratu, pogotovo u kontekstu optužbi donedavnog HDZ-ovca Andrije Hebranga za navodno dezerterstvo, zbog čega su njih dvojica svojevremeno završili i na sudu.

“Kao dragovoljac Domovinskog rata, od 14. siječnja 1991., prof. Hebrangu zahvaljujem za sve dobro što je napravio tijekom stvaranja moderne Hrvatske. No, zbog čega dosad nisam isticao svoj doprinos Domovinskom ratu? Jednostavno, to je bila obveza svih u to doba i nije za hvaljenje”, tvrdi Primorac pa spominje šestero svojih učenika i prijatelja iz taekwondo kluba koji su dali živote za Hrvatsku kao i njegov prvi rođak Ante Primorac, brigadir HV-a koji je poginuo krajem 1994. godine.

“S druge strane, kao liječnik mogu prof. Hebranga pohvaliti za iskorake koje je napravio u području medicinske radiologije, a prof. dr. Marušić, tada prodekan Medicinskog fakulteta, odgovorio mu je nekoliko puta zašto je u SAD na edukaciju slao prema njegovim kriterijima najizvrsnije, među kojima sam bio i ja.

Kako bismo ovu priču zatvorili jednom za sva vremena, napominjem da je moj tadašnji zapovjednik pričuvnog sastava antiterorističke postrojbe PU splitsko-dalmatinske još 2009. javno objavio, zbog istih navoda prof. Hebranga, priopćenje u kojem kaže, citiram: ‘Kako se Primorac u postrojbu prijavio s bratom Damirom, Milan Kuzmanić, voditelj i koordinator za pričuvne postrojbe MUP-a, upozorio je zapovjednika Bužanića da dva brata nikako ne smiju biti u istoj postrojbi. U srpnju 1991. godine donio sam odluku da će u postrojbi ostati Damir Primorac, s time da je Draganu Primorcu prestao angažman u postrojbi 30. srpnja 1991. godine’. Stoga, nije me uvrijedilo mišljenje uvaženog prof. Hebranga jer me ne može uvrijediti ono što nije istina”, izjavio je Dragan Primorac.

Odgovarajući na pitanja o svom odnosu s izraelskim premijerom Netanyahuom, Primorac je rekao da ga poznaje više od 20 godina. “Teško mi je i nabrojiti sve situacije tijekom kojih je Netanyahu na moje traženje stao u obranu i direktnu potporu Hrvatske, čak i u periodu kad je Hrvatska imala vrlo kompleksne odnose s Izraelom”, izjavio je Primorac ne navodeći ni jednu konkretnu situaciju kao dokaz svoje tvrdnje.

Doduše, u nastavku odgovora ustvrdio je da nikada neće zaboraviti scenu tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji kad je Netanyahu sa suprugom Sarom na utakmici Hrvatske i Engleske “snažno navijao za Hrvatsku”.

Telegram.hr

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.