Srijeda, 18 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Uzroci trovanja u restoranu Borak otkriveni na kalupima i tanjurićima na kojima se poslužuje desert souffle!

Dana 16. kolovoza 2024. godine od Zavoda za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke u popodnevnim satima zaprimili smo prijavu o sedam hospitaliziranih osoba u SKB Mostar sa simptomima trovanja hranom za koje je epidemiološkim izvidom utvrđeno kako su isti konzumirali desert souffle u ugostiteljskom objektu Vrelo Borak u Širokom Brijegu. Istoga dana županijski sanitarni inspektori Uprave za inspekcijske poslove izišli su na teren i poduzeli sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti, kazali su 19.kolovoza, za portal OTPOR.Media nakon upita oko mogućeg trovanja u navedenom restoranu.

U trenutku kontrole u ugostiteljskog objekta zatečeno je 13 djelatnika na poslovima kuhara i konobara, a dvoje od njih nije imalo uredne sanitarne iskaznice. U prostoru kuhinje među namirnicama zatečene su smjese za pripremu deserta soufflea i svježa jaja koje se koriste za pripremu deserta na koji je uputio Zavod za javno zdravstvo ŽZH. Isti su odmah stavljeni van prometa kako bi se preventivno djelovalo i spriječila bilo kakva daljnja mogućnost širenja zaraze iz ovog izvora.

Nadalje, uzet je uzorak smjese soufflea i tri uzorka svježih jaja kako bi se odradila mikrobiološka analiza, kao i brisevi radnih površina, pribora, posuđa i ruku djelatnika. Mikrobiološku analizu proveo je nadležni Zavod za javno zdravstvo FBiH, odnosno njegova Služba za zdravstvenu ekologiju.

Također, na zahtjev inspektora uzeti su brisevi grla, nosa i uzorci stolice zatečenih djelatnika iz ugostiteljskog objekta te je u tijeku pribavljanje analitičkog izvještaja od strane Odjela za humanu mikrobiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

1.osiguraju zdravstveni pregledi za sve djelatnike koji rade na poslovima konobara, pripreme pića i na poslovima kuhara,

2.osiguraju u kuhinji držači za papirne ubruse, držači za tekući sapun i papirne ubruse i tekući sapun za pranje i brisanje ruku tijekom rada,

3.osiguraju u toaletu za djelatnike toaletni papir, papirni ubrusi i držač za papirne ubruse i na ulazu u toalet osiguraju ormarići za odlaganje radne i privatne odjeće i obuće za uposlene djelatnike,

4.temeljito očisti cijeli restoran.

Dana 26. kolovoza 2024. godine zaprimili smo mikrobiološka analitička izvješća Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Službe za zdravstvenu ekologiju, i to za analizirane uzorke smjese za souffle i svježih jaja te briseve radnih površina, pribora, posuđa i ruku djelatnika. Od prednje navedenih analitički izvještaj utvrdio je kako brisevi uzeti sa tri kalupa za souffle i plitkog tanjura (posuđa za pripremu deserta) ne odgovaraju normativima mikrobiološke čistoće jer je na istima utvrđena nedozvoljena količina Aerobnih mezofilnih bakterija i Enterobacteriaceae (enterobakterija), kazali su za OTPOR.Media iz Uprave za inspekcijske poslove ŽZH.

Inspektor prati izvršenje mjera naloženih putem svog rješenja i poduzima sve radnje iz svoje nadležnosti u skladu s zakonskim ovlaštenjima.

OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.