Ponedjeljak, 16 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Ukraskamen d.d. iz Posušja u središtu skandala: Nasljednici za OTPOR.Media otkrivaju pozadinu sukoba s Vladom ŽZH

U intervjuu portala OTPOR.Media razgovarat ćemo o kontroverznim pitanjima vezanim za nekretnine Ukraskamena d.d iz Posušja, povijesnom prijeporu oko vlasništva nad upravnom zgradom, te o dugogodišnjoj uzurpaciji iste od strane dva ministarstava Županije Zapadnohercegovačke i protiv koga su sve podnesene tužbe za naknadu višemilijunske štete.

Ivan Mrvelj, kao nasljednik većinskog paketa dionica Ukraskamena d.d., pojasnit će nam kako ova situacija šteti poduzeću, koji su konkretni koraci poduzeti u pravcu pravne zaštite i zašto vjeruje u ispravnost i pravednost svog pravnog puta.

Uz ovaj intervju doznat ćemo i kako su, prema Ivanu, tijela vlasti djelovala protiv interesa poduzeća, te što je potrebno učiniti kako bi se ovaj dugogodišnji problem riješio na način koji bi potaknuo ekonomski rast i donio korist lokalnoj zajednici.

Konkretno radi se o nekretninama poduzeća Ukraskamen d.d. Posušje, koje imaju svoj povijesni sijed vlasništva. Konkretno upravna zgrada Ukraskamen d.d. uzurpirana je godinama od strane dva ministarstva Županije Zapadnohercegovačke. Tom uzurpacijom Ukraskamen d.d. po nalazu sudskih vještaka oštećen je kroz zakupnine/najmove za 22 milijuna KM. Ostale nekretnine Ukraskamena d.d. postaju plijen određenih kriminalnih skupina. Mi kao nasljednici većinskog paketa dionica Ukraskamen d.d. iz medija saznajemo da je Ukraskamen d.d. ovršen za dug radnika od 9.900 km, i da je Ukraskamen ostao bez vlasništva nad nekretninom u Batinu površine 78.514 m2.

Ministarstvo gospodarstava i ministarstvo prostornog uređenja Županije ZH nalaze se u zgradi Ukraskamen d.d. počev od 2008 godine, prije toga u zgradi je bila Općina Posušje, a prije toga zgradu je mobilizirao HVO 1993 godine, tu je bio i Glavni stožer HVO-a. Nitko od navedenih poduzeću Ukraskamen d.d. nije plaćao najam /zakup za korištenje. Istovremeno u tom period Ukraskamen trpi milijunsku štetu, izgubljenu dobit koja po nalazima vještaka prelazi iznos od 22 milijuna KM.

Brat i ja smo nasljednici dionica Ukraskamen d.d. koje u postotku prelaze 90% vlasništva. Angažirali smo četiri eminentna odvjetnička ureda i konzultantski tim ekonomskih i pravnih stručnjaka, koji poznaju materiju pretvorbe i privatizacije poduzeća. Podnijeli smo tužbu protiv Vlade Županije Zapadnohercegovačke i Agencije za privatizaciju Županije ZH, radi naknade štete. Podnijeli smo i Tužbu protiv Vlade Županije ZH i Ministarstava ŽZH, za neplaćene najmove u upravnoj zgradi Ukraskamen d.d. Podnijeli smo Tužbu protiv Ministarstva Financija federacije BiH, radi nezakonitog blokiranja poduzeća Ukraskamen d.d. O svemu smo izvijestili nadležne institucije Federacije BiH, tužiteljstvo, federalnu reviziju, ministarstvo financija itd.

Odvjetnici su ti koji brinu o pravnoj zaštiti dioničara Ukraskamen d.d. Mi vjerujemo u trodiobu vlasti i u nadležne i neovisne sudove, bez obzira na njihovo financiranje preko Županije i Vlade koja je tužena. Naslijedili smo dionice Ukraskamen d.d., a nama kao nasljednicima od 2011. godine zabranjeno je raspolagati naslijeđenim dionicama, po odluci Agencije za privatizaciju ŽZH. Istovremeno osporen je i Ugovor o kupoprodaji – tender Ukraskamen d.d. Represivnim mjerama blokirani su računi Ukraskamen d.d. kao i naši privatni računi nasljednika dionica, za dug Ukraskamen d.d., sudskih troškova, u kojemu mi nismo bili stranka u postupku, u kojemu mi kao nasljednici nismo niti sudjelovali. Predsjednik nadzornog odbora Ukraskamen d.d. koji je donosio odluke s lažiranim podacima o tenderu, kada je pripremao poduzeće za prodaju, nakon osam godina točno 2008. godine se pojavljuje kao poreznik koji blokira poduzeće i do danas ne naplaćuje potraživanja ni po kojemu osnovu. Iz medija saznajemo da je 2022. godine ovršeno zemljište vlasništvo Ukraskamen d.d. 78.514 m2 za dug od 9.900 KM. Nameće se pitanje zašto se porezna nije naplatila iz nekretnina vlasništva Ukraskamen d.d. Zašto je poduzeće Ukraskamen d.d. blokirano? Ministarstva koja na nezakonit način koriste upravnu zgradu Ukraskamen d.d. trebala bi voditi brigu o poduzećima iz svoga resora, poticati ih na razvoj, u ovom slučaju upravo ta ministarstva rade štetu poduzećima, uzurpira im imovinu, ne potiče ih na razvoj, ne plaća im najmove, blokira im račune i na nezakoniti način osporava im vlasništvo.

Kada Vam netko od poduzeća uzme upravnu zgradu i 31 godinu ne plaća ništa, taj radi štetu poduzeću i dioničarima tog poduzeća. Istovremeno ti koji su Vam ne plaćaju najam upravne zgrade koju koriste, blokiraju vam račune od poduzeća i dioničara poduzeća, a istovremeno naprave vam zabranu raspolaganja dionicama kojih ste vlasnik u Registru Vrijednosnih papira, istovremeno preko svojih odvjetničkih ureda pokušavaju se domaći vlasništva dionica, lažiranim nezakonitim upisom 2018. godine u Registar poduzeća općinskog suda u Širokom Brijegu.

Prve mjere zaštite smo poduzeli preko odvjetničkih ureda koje smo angažirali. Tužbama dokazujemo što se dogodilo u privatizaciji, prodate su nekretnine koji niti danas nemaju vlasničkih listova, osporena je kupoprodaja na štetu kupca zadržana je kupoprodajna cijena, što je pravni apsurd. Ako se raskida neki ugovor onda se svakoj strani vraća ono što je dala. Drugom tužbom dokazujemo da Ukraskamen nije naplatio najmove od ministarstava koja preko svog resornog ministarstva financija blokira poduzeće za porezne dugove. Registar vrijednosnih papira smo izvijestili o nezakonitim radnjama Agencije za privatizaciju ŽZH i Vlade ŽZH., koja se pokušavaju nezakonito upisati kao vlasnik dionica Ukraskamen d.d. temeljem neprovedivih presuda. Obavijestili smo i nadležne institucije koje brinu o zaštiti zakonitosti rada ministara i ministarstava F BIH.

Činjenica je da imamo dobru suradnju s Premijerom Predragom Čovićem i njegovom administracijom, nezgodno je prvom čovjeku Vlade da u kratkom roku ispravi greške poreznika Milana Penave ili ministra gospodarstva Daria Sesara. Nadamo se da će razum prevladati, i da ćemo u cilju oživljavanja poduzeća Ukraskamen d.d., plaćanjem svatko svojih računa, otvaranjem novih radnih mjesta, poticanjem prerade i proizvodnje hercegovačkog kamena, povećati i izvoz, privući strane investiciji i poboljšati kvalitetu života – standard građana Posušja.

Portal OTPOR.Media u posjedu je otvorenog pisma upućenog predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću i predsjedniku Vlade ŽZH Predragu Čoviću, koje ćemo narednih dana predstaviti javnosti.

Ivan Kovačević /OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.