Srijeda, 18 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

OTVORENO PISMO: “Dosta nam je represije druže Dragane!”

Poštovani predsjedniče HNS-a i HDZ-a,

ovaj dopis Vam pišem u namjeri mirnog i sporazumnog rješavanja dugogodišnjeg spora s Vladom Županije Zapadnohercegovačke, oživljavanja poduzeća Ukraskamen d.d. , otvaranja novih radnih mjesta, povećanja proizvodnje i izvoza. Poduzeće Ukraskamen d.d. Posušje privatizirano je 2000. godine sukladno modelu koji je provodila Agencija za privatizaciju ŽZH, što je rezultiralo otvaranjem više sudskih sporova.

Ivan i Josip Mrvelj 2014. godine nasljednici su većinskog paketa dionica (90 %) poduzeća Ukraskamen d.d. Posušje , temeljem Rješenja o nasljeđivanju Općinskog suda Široki Brijeg. Činom nasljeđivana Ivan i Josip Mrvelj izloženi su kontinuiranoj dugogodišnjoj represiji institucija Vlade Županije Zapadnohercegovačke. Represija je evidentna u nezakonitoj primjeni prava , tumačenju zakonskih propisa, tumačenju događaja, činjenica, zlouporabi položaja i ovlasti dužnosnika Vlade Županije ZH, nesavjesnog rada i protupravnog postupanja prilikom tumačenja zakonskih odredbi.

Da u svemu nema logike, da nedostaje pravne sigurnosti , da se radi o povredi temeljnih ljudskih prava i sloboda vidljivo je iz predmeta koje ću Vam ukratko prezentirati;

Ukraskamen d.d. Posušje je poduzeće koje ima upravnu zgradu koja se nalazi u centru Posušja, zgrada je 1993. godine mobilizirana za potrebe HVO-a, nakon rata Općina Posušje koristi zgradu za svoju administraciju, a od 2008. godine zgradu koristi i Vlada Županije ZH, za potrebe svojih ministarstava. Nalazom sudskih vještaka 2024. godine Ukraskamen d.d Posušje za nenaplaćene najamnine (period od 1993. do 2024. godine), od HVO, Općine Posušje i Vlade ŽZH oštećen je za cca 22 mil. KM. Kazneni zakon ne sadrži opću definiciju Namjere (dolus) nego najprije propisuje da se kazneno djelo može počiniti sa izravnom ili neizravnom namjerom. Neplaćanjem najmova poduzeću Ukraskamen d.d. kao neovisnom pravnom subjektu bez obzira tko je vlasnik većinskog paketa dionica s namjerom izravnom ili neizravnom od predstavnika gore navedenih institucija počinjena je milijunska šteta. O stvarnoj voljnoj komponenti umišljaja kao konstitutivnog elementa krivičnog djela Zlouporabe službenog položaja ili ovlasti iz člana 358 KZ FBiH, nesporno je da su odgovorne osobe Vlade Županije ZH počinile više kaznenih dijela u kontinuitetu.

Blokada i urušavanje poduzeća Ukraskamen d.d. datira iz 2008 godine. Represivni aparat Vlade Županije Zapadnohercegovačke upisom Ante Mrvelja u registar nadležnog suda kao većinskog vlasnika dionica (90,9800%) Ukraskamen d.d. Posušje, blokira poduzeće. Sve kreće Inspekcijskim nadzorom, koji zanemaruje dug Vlade Županije ZH, za najam-korištenje upravne zgrade Ukraskamen d.d. Dakle predstavnici ministarstva financija zanemaruju obveze plaćanja najmova ministarstava Vlade ŽZH poduzeću Ukraskamen d.d. Zanimljiv detalj je da Kantonalni porezni ured Ljubuški kojega predstavlja Milan Penava donosi rješenje o naplati porezne obveze i blokira poduzeće Ukraskamen d.d. Isti taj Milan Penava je kao Predsjednik nadzornog odbora Ukraskamen d.d. donio niz nezakonitih odluka o privatizaciji i prodaji imovine Ukraskamen d.d. putem javnog tendera. Da se radi o sukobu interesa Milana Penave svakako trebaju utvrditi nadležne institucije, posebno o nizu kaznenih dijela koje je počinio sastavljajući Tender neistinitog sadržaja Ukraskamen d.d. Posušje, koji je prouzrokovao niz sudskih sporova.

Ukraskamen d.d. Posušje preko svog punomoćnika 21.07.2023. godine pokrenuo je Tužbu protiv Federalnog ministarstva financija zbog nezakonitog postupanja Milana Penave kao djelatnika Kantonalnog poreznog ureda Ljubuški, koji i danas u sustavu porezne vodi pogrešno stanje duga poduzeća Ukraskamen d.d. Posušje.

Agencija za privatizaciju ŽZH inicirala je više sudskih sporova protiv vlasnika dionica Ukraskamen d.d., koji su okončani s pravomoćnim presudama koje nisu proizvele nikakve pravne učinke i koje su neprovedive, Tužbeni zahtjevi Agencije za privatizaciju ŽZH, u startu su bili nelogični. Tražili su izjavu volje vlasnika dionica, koji je dobio sve potvrde i rješenja od Agencije da je u cijelosti platio kupoprodajnu cijenu tendera. Naknadno 2018 pokušali su se i lažiranom dokumentacijom upisati kao vlasnici dionica Ukraskamen d.d. Brisani su iz registra nadležnog Općinskog suda Široki Brijeg. Protiv djelatnika Agencije za privatizaciju ŽZH nisu podnesene kaznene prijave po službenoj dužnosti nadležnog tužiteljstva .Vlasnici dionica Ukraskamen d.d. zagovarali su i tada mirno rješavanje sudskih sporova. Naknadno na višim instancama sudova iskorišten je lažni upis Agencije za privatizaciju u registar Općinskog suda Široki Brijeg. I nakon toga vlasnici dionica Ukraskamen d.d. nisu podnijeli kaznene prijave.

Nezakonito postupanje sudaca Općinskog suda Široki Brijeg kao nadležnog suda za ovrhu nad poduzećem Ukraskamen d.d. dosuđuje 16.09.2021 godine milijunsku vrijednost zemljišta točno 78.514 m2 za dug od 9.900 KM. Čime je počinjena milijunska šteta Ukraskamen d.d. Nakon saznanja iz medija tužiteljstvo nije pokrenulo kazneni progon po službenoj dužnosti.

Ivan i Josip Mrvelj temeljem Rješenja o ostavini Općinskog suda Široki Brijeg iz 2014. godine ne mogu se upisati kao vlasnici dionica Ukraskamen d.d. u registar vrijednosnih papira, jer je Agencija za privatizaciju ŽZH donijela odluku o zabrani raspolaganja dionicama Ukraskamen d.d. , koju odluku je proveo sud, do okončanja sudskoga spora. Represivni aparat dolazi do izražaja kada Općinski sud Široki Brijeg donosi Rješenje o dosudi od 09.11.2021.godine kojom nalaže nasljednicima dionica Ukraskamen d.d. Ivanu i Josipu Mrvelj da izvrše plaćanje sudskih troškova poduzeća Ukraskamen d.d., a da nitko od njih nije sudjelovao u sudskome sporu, niti je upisan u registar vrijednosnih papira kao vlasnik.

U cilju rješavanja sudskih sporova mirnim putem – vansudskom nagodbom, kontaktirali smo predstavnike Vlade ŽZH. Na sastanku s Predsjednikom Vlade ŽZH, gospodinom Predragom Čovićem došli smo do saznanja da je izmanipuliran od svojih savjetnika, koji su mu prenijeli pogrešne informacije ili on uopće ne shvaća pravnu problematiku predmeta Ukraskamen d.d. U međuvremenu shvativši da Predrag Čović sve zna , a ništa ne razumije, i da sa svojim suradnicima nema namjeru rješavanja sudskih sporova mirnim putem – nagodbom, niti žele platiti troškove najma zgrade Ukraskamen d.d., došli smo do saznanja da je kao Predsjednik Vlade ŽZH , Predrag Čović nakon sastanka s nama, predstavnicima vlasnika dionica Ukraskamen d.d., potpisao Odluku 21. svibnja 2024. godine kojom daje ovlasti Agenciji za privatizaciju ŽZH, za preuzimanje dionica poslovnog subjekta Ukraskamen d.d. Posušje. Dakle nakon sastanka s predstavnicima Ukraskamen d.d., Predsjednik Vlade ŽZH , s namjerom radi dodatnu represiju i štetu vlasnicima dionica Ukraskamen d.d., kako bi se na nemoralan i nezakoniti način po drugi put pokušao domoći dionica Ukraskamen d.d.Posušje.

Nakon tog saznanja o namjeri Predraga Čovića, kao Predsjednika Vlade ŽZH, kao nasljednici većinskog paketa dionica Ukraskamen d.d., preko svojih odvjetnika podnijeli smo dvije tužbe za štetu protiv Vlade Županije ZH i Agencije za privatizaciju ŽZH. Logično je da gdje ima štete da ima i kaznene odgovornosti. Čast i ugled odnosno ljudsko dostojanstvo tradicionalna su dobra koja od starina uživaju kazneno pravnu zaštitu. Radi se o temeljnim osobnim pravima ustavnopravnog ranga. Koja kaznena dijela je počinio Predsjenik Vlade Županije ZH, što činjenjem , što nečinjenjem sa svojim suradnicima, ministrima, poreznicima svakako će utvrđivati nadležno tužiteljstvo po službenoj dužnosti. Svakako u cilju zaštite naših prava dodatno i pravovremeno ćemo uključiti i medije.

Poštovani, ovim pismom apeliramo da i Vi kao predsjednik HNS-a i HDZ-a, iskoristite svoj autoritet i ovlasti kako bi ispravili nepravdu koji je represivni aparat Vlade ŽZH, počinio i čini prema vlasnicima većinskog paketa dionica Ukraskamen d.d.

Josip Mrvelj – mag.ing.građ

1 KOMENTAR

  1. Jednom priča da će se tu LIDL otvoriti a drugi put da će proširiti proizvodnju što je najavljivano i kod privatizacije a nije napravljeno već samo uništeno

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.