Četvrtak, 19 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

OTVOREN UPIT MINISTRU MLADENU BEBEKU – Ministre čekamo Vaše poteze po pitanju zločina i propusta djelatniku PU Grude

Poštovani,

Poštovani ministre prošlo je više od godinu dana od email-a kojeg sam Vam poslao a vezan je za zločin u mjestu Gorica, Općina Grude.

Žao mi je da niste našli vremena da me kao člana obitelji primite na razgovor o ovoj teškoj temi i strašnom zločinu u kojem su nastradali nedužni ljudi zahvaljujući nefunkcioniranju sustava, pogotovo kad je u pitanju rad PU Grude.

Moram naglasiti činjenicu da osoba Ante Grizelj zv. Antiša koja je ubojici prodala oružje sa kojim je počinjen zločin još uvijek nije privedena pravdi! Sve to zahvaljujući činjenici da su od strane krim policije PU Grude uništeni gotovo svi materijalni dokazi.

Na žalost prilikom vještačenja puške kalašnjikov vještak nije mogao izuzeti ostatke papilarnih linija iako su pušku pripadnici PU Grude imali u svom posjedu u izrazito kratkom vremenu iza zločina u Gorici.

Bitan detalj vezan za oružje korišteno u zločinu prilikom sudskog postupka ubojici Jozi Jasaku na Županijskom sudu u Širokom Brijegu pred sudsko vijeće predočila je Županijska tužiteljica Natalija Marić.

Radi se o nalazu vještačenja puške kalašnjikov, u kojem vještak navodi da su za nemogućnost izuzimanja papilarnih linija sa puške kalašnjikov odgovorni način na koji je puška izuzimana sa mjesta zločina, način na koji je puška odložena i protok vremena.

Za sve nevedeno od strane vještaka izrazito je odgovorna PU Grude. Zato Vas pitam koje konkretno radnje će poduzeti MUP-ŽZH po pitanju navoda vještaka vezanih za uništavanje ključnog materijalnog dokaza koji povezuje ubojicu i osobu koja mu je nabavila i prodala oružje?

Također želim Vam naglasiti činjenicu da je Županijsko tužiteljstvo u Širokom Brijegu nakon više od 2 godine iza zločina u Gorici otvorilo istragu protiv krim tehničara iz PU Grude Martina Juriča zbog kaznenog djela Krivotvorenje službene isprave – kažnjivo po zakonu 389. KZ F BiH. Radi se o krim policajcu koji je krivotvorio pretres vozila tada optuženog ubojice Joze Jasaka.

Isto tako želim ukazati na činjenicu da je operativni dežurni iz PU Grude, Zoran Milićević prethodno 2019. godine prijavljen unutarnjoj kontroli MUP-a ŽZH, da nije zaprimio kaznenu prijavu putem telefona i da je iza toga došlo do počinjenja kaznenog djela ugrožavanja sigurnosti. Unutarnja kontrola MUP-a zaključila je da je navedeni uradio sve po zakonu.

Samo nekoliko godina nakon toga dogodio se zločin u Gorici iza kojeg je na suđenje ubojici Jozi Jasaku kao svjedok obrane pozvan upravo policijski službenik Zoran Milićević. Operativni dežurni iz PU Grude sudskom vijeću potvrdio je da se u PU Grude filtriraju pozivi građana odnosno da on ne upisuje sve prijave građane nego prvo ide na konzultacije sa rukovodećim osobama unutar PU Grude. U daljnjem svjedočenju nije znao objasniti opis svoga posla iako je sudu potvrdio da na istom radnom mjestu radi gotovo 25 godina! Upravo sve gore navedeno odražava katastrofalnu situaciju unutar PU Grude u kojoj se između ostalog zapošljavaju osobe sa kriminalnom prošlosti!

U presudi broj 08 0 K 007119 22 K od dana 11.01.2023. godine detaljno su od strane Županijskog suda u Širokom Brijegu opisani svi propusti PU Grude kao i visoki stupanj odgovornosti službi u Općini Grude za zločin u Gorici, u presudi se jasno navodi i uloga PU Grude!

Činjenice da sudsko vijeće u presudi za zločin u Gorici vjeru poklanja Jozi Jasaku, ubojici sa utvrđenim paranoidnim poremećajem ličnosti a ne policijskim službenicima PU Grude i njihovim službenim zabilješkama predstavlja najveći poraz ovog društva i kod ostatka građana narušava povjerenje u policijski sustav!

Također želim naglasiti da sam u MUP – Ljubuški već predao dokumente iz kojih je vidljivo da su pripadnici MUP-a pod rukovodstvom PU Grude dana 03.08.2022./04.08.2022. godine prilikom proslave patrona Župe Gorica – Sovići u lokalnom ugostiteljskom objektu konzumirali alkohol i janjetinu!

Račun je platila Općina Grude i isti je iznosio gotovo 1200 KM!

Posljedice koje su proizašle iz ovako neprofesionalnog rada PU Grude su katastrofalne, izgubljeni su životi, ostali su invalidi i još uvijek svi odgovorni za zločin nisu privedeni pravdi.

S moje strane još uvijek imate prijedlog da me primite na normalan ljudski razgovor, da Vam predam sve dokumente koje imam i pokušam objasniti situaciju u kojoj se obitelji nastradalih u Gorici nalaze.

Pogotovo kod činjenice da se na rukovodećim pozicijama u PU Grude i dalje nalaze osobe koje su najodgovornije za zločin. Silvio Bogut, Slaven Šutalo, Vinko Perić i Mate Vukoja.

Ovo Vam pišem kao čovjek kojem je u navedenom zločinu u Gorici ubijen brat na najgori mogući način sa osam metaka u svojoj 34 godini, bio je samo godinu dana mlađi od Vas.

Nakon svih nedavnih događaja u PU Široki Brijeg postoji nada i vjera da upravo Vi možete napraviti bitne promjene kad je u pitanju PU Grude i učiniti sve da se zločin koji se dogodio u Gorici nikada više ne ponovi.

U prilogu Vam dostavljam dio presude koja se odnosi na propuste PU Grude i račun koji su pripadnici MUP-a napravili na dan zločina u Gorici 03.08./04.08.2022. godine. Izvod br. 13 i izvod br. 15.

S poštovanjem,
Marin Grizelj

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.