Srijeda, 25 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

OVI SVE LUĐI I LUĐI! Sveučilište se zadužuje zbog tvrtke na čijem je čelu direktor kojem je rektor suprugin tetak

Na dnevnom redu Upravnog vijeća Sveučilišta u Mostaru našla se zanimljiva točka dnevnog reda, kojom poduzeće SUMMC doo od Sveučilišta traži financijsku pomoć i kreditno sudužništvo. SUMMC doo je u vlasništvu Sveučilišta u Mostaru, a radi se o tvrtki koja upravo danas slavi prvi rođendan.

Kao točka dnevnog reda 35. sjednice UV Sveučilišta, pod rednim brojem 2 nalazi se “Zahtjev SUMMC za davanje suglasnosti za kreditno sudužništvo i financijsku pozajmicu”. U potpisu je predsjednik Upravnog vijeća Branko Krišto, inače supruga Borjane Krišto.

Kreditno sudužništvo i financijska pozajmica ne znače ništa drugo doli zaduživanje Sveučilišta u Mostaru u korist te novoutemeljene tvrtke, a izvjesno je i nova dubioza Sveučilišta.

Sa stranice CompanyWall razvidno je da je ta tvrtka napravljena prije godinu dana, a da je direktor profesor na Sveučilištu u Mostaru Damir Vasilj. Vasilj, osim što je odanik rektora, s istim je u rodbinskim odnosima, njegovoj supruzi je rektor tetak. Da ‘pojednostavimo’. Direktor Vasilj, profesor na Sveučilištu, traži od Sveučilišta na kojem radi i na kojem mu je suprugin tetak rektor kreditno zaduženje za tvrtku u kojoj je direktor, a koja je u vlasništvu Sveučilišta. Ako vas sada već ne boli glava, onda ste sigurno uz rat gledali Santa Barbaru, te ojačali vijuge za ovako kompleksne odnose.

Sveučilište se, tvrdi izvor Istine, navodno želi okušati u solarnom biznisu, a što je miljama udaljeno od njihova temeljnog zvanja i slanja.

Nije na odmet napomenuti da je Borjanin suprug Branko Krišto na prijedlog rektora imenovanog u najviše tijelo upravljanja Sveučilištem u Mostaru, premda je to suprotno članku 33. statuta Sveučilišta, u kojem se navodi da član UV mora biti u stalnom radnom odnosu na Sveučilištu. Kako tada, početkom 2021. Krišto nije predloženo ispred osnivača županije, u njegovom slučaju HBŽ, Tomić se pobrinuo da stranka bude zadovoljna, a Krišto ipak bude imenovana.

Važno je ovdje još dodati da se nedavno oglasio sindikat Sveučilišta, iz kojeg se žali kako im rektor u krugu kampusa nije htio izdvojiti prostorije za djelovanje. Dakle, jednima možemo mimo statut, drugima ne možemo po zakonu što im pripada – prostorije za sindikalno djelovanje.

Istina.Medija

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.