Petak, 20 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Odvjetnici “Covid profitera” Novalića, Solaka i Hodžića iznijeli žalbe – kažu da su osuđeni za djela za koja se nisu teretili!

Apelacijsko vijeće Suda Bosne i Hercegovine saslušalo je danas žalbu na prvostupanjsku presudu u vezi s nabavkom respiratora, koje su iznijeli Tužiteljstvo BiH i obrana bivšeg premijera Federacije BiH Fadila Novalića, te Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića.

Novalić, Solak i Hodžić su 5. travnja 2023. godine osuđeni na ukupno 15 godina zatvora zbog zloporabe tijekom pandemije korona virusa, pri javnoj nabavci medicinskih respiratora vrijednih 10,5 milijuna maraka (5,4 milijuna eura).

https://otpor.media/video-izjave-sudaca-prilikom-osudujuce-presude-respirator-ekipi/

Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak na šest, a vlasnik firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić na pet godina zatvora.

Danas je spomenuto u kojoj mjeri je medijska kampanja u ovom predmetu bila neprijateljska prema optuženima, prvostupanjsko potaknuta informacijama iz iste istrage.

Zanimljivo je da je tužitelj Džermin Pašić danas rekao da se ne smije dozvoliti ‘da se ponovi slučaj Dragana Čovića’. Obrane su s druge strane zatražile da se optuženi ne diskriminiraju te da Sud BiH treba da se bavi predmetima koji i jesu isključiva nadležnost ovog suda.

Pašić se požalio da je Sud BiH izrekao blage kazne optuženima i napravio “svojevrsni kompromis” jer su optuženi u vrijeme izricanja prvostupanjske presude bili na visokim političkim funkcijama.

Istaknuo je da je prvostupanjska presuda neadekvatno obrazložena u oslobađajućem dijelu te da je Sud BiH propustio utvrditi da li je bivša ministrica financija Jelka Miličević znala što se nabavlja za 10,5 milijuna maraka kada je potpisala isplatu.

Dodao je da je Sud na temelju pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja izveo pogrešan zaključak i oslobodio optužene za kazneno djelo udruživanje za kazneno djelo pranje novca.

https://otpor.media/afera-respiratori-alan-fordovska-ekipa-u-tekstualni-dokument-ubacila-pecat-kao-sliku/

Odvjetnica Vasvija Vidović, braniteljica bivšeg entitetskog premijera Novalića, također je istaknula da je nezadovoljna prvostupanjskom presudom, ističući da je nedovoljno obrazložena i “u mnogim dijelovima kontradiktorna”, prenosi RSE.

Obrazložila je to vrijeme da prvostupanjsko vijeće, kako je kazala, nije objasnilo za koje radnje su optuženi oslobođeni te je zatražila oslobađajuću presudu za Novalića.

Novalić, Solak i Hodžić proglašeni su krivim za zlouporabu položaja, a Solak i za krivotvorenje isprave. U nedostatku dokaza, oslobođeni su optužbi za udruživanje za činjenje kaznenog djela “pranje novca, krivotvorenje ili uništavanje poslovnih knjiga”, a Novalić i za primanje nagrada.

Mirna Avdibegović, odvjetnica Fikreta Hodžića kazala je da je, u odnosu na njenog branjenika, najbitnije naglasiti da je on osuđen za krivično djelo koje mu nikada nije stavljeno na teret i na koje nikada nije imao mogućnost izjasniti se, niti od istog braniti se, pri čemu nije izvršena prekvalifikacija, nego je on oslobođen za apsolutno sva krivična djela koja su mu optužnicom stavljena na teret po točkama 1. i 2. optužnice.

https://otpor.media/video-bakirova-zena-na-sudenju-u-aferi-respiratori-zaboravila-frku-koju-je-dozala/

“Konkretno, Hodžić Fikret je osuđen za kazneno djelo „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ i to iz člana 383. KZ-a FBiH. Takvo djelo ne samo da mu nikada nije stavljeno na teret i da nije izvršena prekvalifikacija, nego prvostupanjska presuda uopće ne sadrži ni jednu riječ obrazloženja u ovom dijelu zašto se osuđuje za djelo za koje se nikada nije teretio. Ali, ne samo to, nego ni činjenični opis obje točke optužnice, pa tako ni izreke prvostupanjske presude, ne sadrži ni osnovne elemente ovog kaznenog djela”, kazala je Avdibegović.

Hodžićeva firma “Srebrena malina” osuđena je za raspolaganje nezakonito stečenom imovinom, te kažnjena sa 200.000 maraka (100.000 eura). Hodžiću i njegovoj firmi je naloženo i oduzeto protupravno stečene imovinske koristi u iznosu od 694.747 maraka.

Odvjetnica Senka Nožica naglasila je da se kao odvjetnik osjeća žalosnom, jer se procesuiraju isključivo osobe iz FBiH-a, koje su u tom periodu nastojale dobaviti opremu za spašavanje života.

https://otpor.media/mala-kineska-tvornica-igraci-respiratora-na-vrijeme-ih-je-upozorila-sto-kupuju-za-10-milijuna-km/

Podsjećamo, presudom je oslobođena optužbe za nesavjesan rad u službi Jelke Miličević, bivše federalne ministrice financija.

OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.