Petak, 20 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Mogu li pojačane kontrole MUP-a ŽZH polučiti željene rezultate?

Ovih je dana krenula preventivno-represivna akcija MUP-a ŽZH pod nazivom “Ljeto 2024 ”u kojoj smo svakodnevni svjedoci kontrolnih punktova u kojima mješovite policijske patrole, u kojima je obvezno jedna žena-policajac ,zaustavljaju u sred bijela dana do navečer vozače motornih vozila, na razdaljini od kojih nekoliko kilometara pa čak i bliže, tražeći od njih važeće dokumente, i prate njihovo ponašanje u prometu koje se manifestira na razne načine svima već odavno poznate.

Mnogima je jako zanimljivo promatrati one mlade policajce i policajke kako prilaze vozačima i traže od njih dokumente, među kojima ima dosta utreniranih policajaca i policajki što daje jednu novu sliku i dimenziju policijskog zanata u ŽZH, koji je od završetka Domovinskog rata često bio na niskim granama i udaru kritika upravo zbog zapuštenih policajaca i njihovih trbuha obješenih preko opasača, a poglavito onih koji su za par desetina KM „gledali kroz prste“ vozačima“ tatinim sinovima“, dok su bezimene anonimuse iz nekog zabačenog sela u okolici Širokog Brijega revno kažnjavali što je stvorilo averziju i netrpeljivost prema njima kod određenog broja vozača i članova njihovih obitelji.

Promatrajući ove nove, mlade policajce i policajke ostaje nam pak nada kako će oni zakonito obavljati svoj posao van njihovih PU a poglavito unutar njih jer su se u njima određeni policajci pa čak i policajke ponašali poput razjarenih divljih zvijeri prema našim sugrađanima što mogu posvjedočiti neki od pritvorenika, pa čak i razvojačeni Branitelji HVO-a zbog banalnih stvari.

Sada dolazimo do glavnog pitanja da li su svrsishodne ovakve učestale policijske kontrole u ŽZH, odnosno hoće li iste polučiti upravo onakve rezultate kakve nalogodavci takvih kontrola i očekuju?

Prije svega treba napomenuti kako malo tko od savjesnih i nesavjesnih vozača voli negdje pored puta vidjeti policijsku kontrolu s njihovom uzdignutom “mistrijom“ jer njihova kontrola pored puta u vozačima budi duboku nelagodu, ne toliko zbog njihovih nepridržavanja prometnih propisa koliko zbog toga što je vrlo mali broj motornih vozila u ŽZH potpuno tehnički ispravno zbog dotrajalosti i neimaštine.

Strepnja takvih vozača je produkt duboko ukorijenjenog straha od prije nekoliko desetina godina kada su bili kažnjavani i zbog mnogo sitnijih prekršaja od strane trbušastih policajaca bez završene policijske akademije, kada su praktično iz Domovinskog rata svoje maskirne odore zamijenili policijskim što je s jedne strane bilo opravdano zbog trenutka kad se to događalo dok je pak s druge strane svakodnevno nanosilo štetu ugledu ŽZH držeći se one tradicionalne kako su „policajci zrcalo države.“

Ako uzmemo u obzir namjeru naredbodavaca ovakvih učestalih policijskih kontrola kako će s njima smanjiti smrtnost, osvijestiti vozače za korištenje zaštitnih pojaseva tijekom vožnje, smanjiti brzinu kretanja njihovih motornih vozila, onemogućiti korištenje mobilnih aparata tijekom vožnje, koristiti pokazivače smjera na za to predviđenim mjestima, potpuno je jasno kako su ove mjere potpuni promašaj.

Jedino što ovakve mjere mogu pospješiti je kažnjavanje vlasnika i vozača motornih vozila koji upravljaju neregistriranim vozilima, onih bez vozačke dozvole, onih kojima je ona istekla, onih koji razgovaraju na mobitel, onih koji upravljaju većom brzinom od dopuštene, onih koji nepropisno pretječu ili parkiraju svoja vozila što će rezultirati dodatnim punjenjem proračuna ŽZH i ništa drugo.

I zaista ovakve će mjere polučiti takve rezultate, no kada se ovakve policijske akcije smanje u znatnoj mjeri vozači motornih vozila će nastaviti sa svojom kulturom-nekulturom u prometu po starom što je jasno i pticama na grani.

Nas ovdje interesira hoće li ovakve pojačane policijske kontrole smanjiti smrtnost, ozlijede i štete na motornim vozilima?

Kultura naših vozača u ŽZH je na potpuno niskom nivou u odnosu na većinu država EU.

Nigdje u Njemačkoj ili bilo kojoj drugoj državi EZU se ne mogu vidjeti policajci pored puta s njihovim „mistrijama“ a ukoliko se dogodi kakva prometna nezgoda oni se tu stvore za par minuta.

Svi vozači u Njemačkoj ili EU ne voze većom brzinom od one predviđene i svi su tijekom svoje vožnje vezani sigurnosnim pojasevima, a ne razgovaraju ni na mobitel.

Da li su to zapadne zemlje postigle rigoroznim ili drastičnim novčanim i prekršajnim kaznama prema njihovim vozačima ili je njihovo ponašanje tijekom voženje produkt izgrađene prometne kulture koja im ne dopušta takvo ponašanje, a koju kulturu su prihvatili svi koji dolaze živjeti i raditi u tim državama?

Ovdje bi ponajprije rekli kako je kultura zapadnih vozača izgrađena ponajprije karakterom a potom i spoznajom kako će skupo platiti kršenje prometnih propisa, od strane policajaca kod kojih nema „ja tvoj, ti moj, moja, znaš li ti čiji-čija sam ja“ itd. itd. itd…

Ovdje bismo rekli kako su pojačane kontrole policijskih službenika u ŽZH sukladne onoj“tresla se brda, rodio se miš“ jer će nakon ovakvih pojačanih kontrola s njihove strane svanuti novo jutro s još gorim i nesagledivim posljedicama po vozače i njihova vozila a znate li zašto?

I dalje će naša omladina lumpovati po okolnim okupljalištima u ŽZH i susjednim županijama, vozeći, zapravo jureći svoje „bijesne“ makine pod utjecajem svih vrsta droga i opijata, alkohola, do ranih jutarnjih sati, kad su naše prometnice puste, kada vladaju neki drugi zakoni a ne zakon dana, kada umjesto Zakona Božjih vladaju zakoni Sotone, i gdje nema učestalih policijskih kontrola kao sada, a ukoliko ih i ima oni su negdje zavučeni pored puta, ispod nekog hrasta ili nadvožnjaka, među zgradama i spavaju snom “pravednika“ dok smrt svojom bijesnom rikom prolazi upravo pored njih odnoseći živote naših mladih koje nema tko zaustaviti u toj jurnjavi njoj u susret.

Umjesto da MUP ŽZH pojača policijske kontrole pored svakog okupljališta naših mladih u sitne sate i ne dozvoli niti jednom vozaču prolazak dok se ne testira na droge i alkohol oni to ne čine a znate li zašto?

Ne čine jer njihovi nalogodavci, kao ni predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti u ŽZH ne žele ući u sukob s vlasnicima ugostiteljskih objekata koji rade sve do jutra i tu postoji određen prešutni dogovor među njima o „uzajamnoj pomoći i podršci.“

A ta uzajamna „pomoć i podrška“ odnosi u smrt naše mlade čemu smo svjedoci svih proteklih godina.

Dovoljno je samo pročitati vrijeme pogibije naših mladih i svima će sve biti jasno.

S nadom kako će se ipak na čelu MUP-a ŽZH pojaviti neka osoba koja će u korijenu sasjeći ovu uzajamnu “pomoć i podršku“ te pojačati policijske kontrole tijekom sitnih sati, ili pak eliminacijom tih „sitnih sati“ iz ugostiteljskih objekata o čemu svoju odluku mogu donijeti predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti u ŽZH o radnom vremenu takvih objekata, a usput raditi na edukaciji i izobrazbi naših kadrova za djelovanjem iz sjene a ne pored puta s “mistrijama“ kako to rade sve policije zemalja EU mi ćemo ustrajno čekati pojavu takve osobe ili pak više njih.

Vlado Marušić / OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.