BiH BOT: Covid ponovno “hara” – naredna dva tjedna su ključna – Singapur na ažuriranju

PRO Oglas

Singapursko ministarstvo zdravstva ponovno je primijenilo mandat za maske usred naglog porasta slučajeva COVID-19 u posljednjih nekoliko dana. Zdravstvene vlasti zabilježile su više od 25.900 slučajeva Covida od 5. do 11.svibnja, a broj hospitaliziranih povećao se u ovom tjednu na 250 u odnosu na prethodnu kada je bio 180. Ministar zdravlja najavio je veliki porast slučajeva u naredna 2-4 tjedna.

Ne zaboravimo da je Singapur bila zemlja sa visokom stopom cijepljenih osoba – više od 92% ukupne populacije (i više od 93% populacije koja ispunjava uvjete) – da skratim za Singapur se može reći da je zemlja koja je u potpunosti cijepljena protiv COVID-19.

Na stranici Ministarstva zdravlja Singapura nedavno je objavljeno da su Pfizer-BioNTech i Moderna uspješno dobili punu registraciju, dok cjepivo Sinovac-CoronaVac nastavlja biti uključeno u Nacionalni program imunizacije do 30. rujna 2024. Cjepiva Novavax-a je u procesu podnošenja zahtjeva za regulatorno odobrenje za svoju AŽURIRANU formulaciju cjepiva protiv COVID-19 XBB.1.5.

Osobama u dobi od 6 mjeseci i više koje nisu cijepljene protiv COVID-19 preporučuje se primanje dvije početne doze u razmaku od osam tjedana, jednom od sljedećih cjepiva: Dodatnu dozu ažuriranog cjepiva za 2024. preporučuje se primijeniti oko 1 godine (i ne prije 5 mjeseci) NAKON ZADNJE PRIMLJENE DOZE.

Dodatna doza – Preporučuje se svim osobama u dobi od 60 godina i više, medicinski osjetljivim osobama i štićenicima ustanova za njegu starijih osoba.

Potiče se i primanje cjepiva za sve osobe u dobi od 6 mjeseci i više.

Međutim, postoji dobna podobnost za različita cjepiva, pa tako osobe u dobi od 6 mjeseci do 11 godina ispunjavaju uvjete za primanje Pfizer-BioNTech/Comirnaty i Moderna/Spikevax. Osobe u dobi od 12 do 17 godina ispunjavaju uvjete za primanje Pfizer-BioNTech/Comirnaty, Moderna/Spikevax ili Novavax/Nuvaxovid.

Osobe od 18 godina i starije imaju pravo na Pfizer-BioNTech/Comirnaty, Moderna/Spikevax, Novavax/Nuvaxovid ili Sinovac-CoronaVac.

Naravno sva cjepiva su „besplatne“ kao i prije.

Vaš BiH BOT

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk