Menstruacija kasni, a niste trudni?

PRO Oglas

Kašnjenje menstruacije često izaziva osjećaj straha i tjeskobe, a istovremeno sa sobom nosi i mnoga pitanja. Bez obzira na to planirate li trudnoću ili ne, upravo je trudnoća jedna od prvih stvari koje većini žena padnu na pamet kada primijete da im kasni menstruacija. Ipak, osim trudnoće, mnogo je drugih razloga zbog kojih može doći do kašnjenja ili izostanka menstruacije.

Ginekolozi naglašavaju da su povremena kašnjenja tijekom prve dvije godine od početka menstruacije prihvatljiva jer u tom periodu tijelo još uvijek pokušava uspostaviti ravnotežu i normalno je da ciklus kasni, a čak i da jedan mjesec potpuno izostane.

Što podrazumijevamo pod kašnjenjem?

Pod kašnjenjem menstruacije u pravilu se podrazumijeva pet ili više dana od datuma kada bi mjesečnica morala početi. Menstrualni ciklus počinje prvoga dana krvarenja i traje sve do iduće menstruacije. Normalan menstrualni ciklus može trajati od 21 do 35 dana, a krvarenje u prosjeku traje tri do sedam dana.

Važno je napomenuti da su menstruacijski ciklusi različiti od žene do žene i samim time mogu varirati u svome trajanju. Najčešće se radi o odstupanjima u trajanju od nekoliko dana, što se smatra normalnom pojavom. Ako mjesečnica često kasni, a trudnoća je isključena, za to bi mogli biti odgovorni drugi uzroci, a mi vam u nastavku donosimo neke od njih.

Pod velikim ste stresom

Bilo kakvi stresni događaji mogu poremetiti hormonsku ravnotežu u prvome dijelu menstrualnog ciklusa i tako ”odgoditi” ovulaciju za nekoliko dana, a samim time i menstruaciju. U nekim slučajevima može se dogoditi i potpuno preskakanje ovulacije. Naime, stres potiče organizam na lučenje hormona stresa koji može promijeniti način na koji mozak funkcionira, između ostaloga utjecati na lučenje hormona koji kontrolira menstrualni ciklus.

Pretjerujete s vježbanjem ili ste naglo smršavili

Prekomjerno vježbanje i nagli gubitak kilograma može dovesti do poremećaja menstrualnog ciklusa te kašnjenja ili čak preskakanja menstruacije. Tjelesna masa i postotak masnog tkiva imaju značajnu ulogu u hormonskoj regulaciji u ženskom organizmu, a samim time mogu djelovati na lučenje hormona u mozgu važnih za održavanje normalnog menstrualnog ciklusa.

Imate problema sa štitnjačom

I bolesti štitnjače, bez obzira na to je li riječ o hipotireozi ili hipertireozi, mogu značajno utjecati na promjenu razine hormona u tijelu, a time dovesti i do kašnjenja ili potpunog izostanka menstruacije. Jedan od mogućih uzroka su i Cushingova bolest, dijabetes koji se ne liječi, prerano zatajenje jajnika te urođena nadbubrežna hiperplazija – stanje koje ograničava proizvodnju hormona u nadbubrežnoj žlijezdi.

Imate sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika jedan je od najčešćih poremećaja kod žena. Okidač za ovaj sindrom zapravo je hormonski disbalans koji ima veliki utjecaj na metabolizam i plodnost žene. Jedan od simptoma PCOS-a je upravo nepravilan menstrualni ciklus. Poremećeni ciklusi rezultiraju time da menstruacije često znaju izostati i nekoliko mjeseci, a kad se jednom pojave, obično su vrlo obilne i bolne.

U preuranjenoj ste menopauzi

Kod žena mlađih od 40 godina moguća je i preuranjena menopauza koju često prate noćno znojenje, valunzi i vaginalna suhoća. Neki od najčešćih prvih simptoma upravo su kašnjenje menstruacije i neredovitost menstrualnog ciklusa.

Uzimate određene lijekove

I određeni lijekovi mogu imati negativan utjecaj na menstrualni ciklus i uzrokovati kašnjenje ili izostanak mjesečnice. Na to prije svega mogu utjecati lijekovi koji se koriste protiv zgrušnjavanja krvi, kao i oni koji imaju slično djelovanje poput Aspirina i Warfarina, ali i lijekova koji su na bazi ibuprofena.

Index.hr

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk