Nastavljeno suđenje “BiH Cosa Nostri” uz nove prepiske i dogovora oko nabavke respiratora

PRO Oglas

U nastavku ulaganja materijalne dokumentacije, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine prezentiralo je komunikacije optuženih Fadila Novalića i Fikreta Hodžića, kao i drugih osoba u vezi sa nabavkom respiratora.

Tužiteljstvo je predstavilo kontakte između 28. ožujka i 2. travnja 2020. o mogućnostima nabave respiratora.

Među dokumentima je i prijedlog ugovora od 2. travnja između tvrtki “FH Srebrena malina” i “Exo trade” iz Rijeke za kupnju 100 respiratora tipa HC VE00 3 s cijenom od 42.000 eura po komadu, što je ukupno od 4.200.000 eura.

Tužitelj Mirza Hukeljić rekao je da će se pokazati da je ova cijena ostala nepromijenjena, ali da se promijenio predmet nabave, odnosno vrsta respiratornog aparata.

Federalni premijer Novalić optužen je za zlouporabu položaja prilikom uvoza respiratora sa suspendiranim direktorom Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudinom Solakom, direktorom kompanije “FH Srebrena malina” Fikretom Hodžićem, kao i sama kompanija nepromišljen rad.

Nakon prijedloga ugovora, kako ga je iznijelo tužiteljstvo, Hodžić je FUCZ -u poslao e-mail sa specifikacijom za respirator HC VE00 3. Nakon toga prikazan je dokument u kojem je navedena cijena po komadu od 90.000 KM za 100 respiratora, što je 9.000.000, a sa PDV-om ukupan iznos je 10.530.000 KM.

Na početku izvođenja materijalnih dokaza na ročištu, tužitelj Hukeljić rekao je da će u Vladi Federacije iznijeti komunikacije zaplijenjene s telefona i računara s ciljem dokazivanja navoda o udruživanju radi počinjenja kaznenog djela.

Predstavljena je komunikacija između Hodžića i njegovog kontaktnog KM od 28. ožujka o mogućnostima kupovine respiratora, kao i maski. U kontaktima koje, kao u slijedećim danima, respiratori raznih marki spominju, kao što Yuwell, Shangrila, Prunus i Hypnos .

Prema izvedenim dokazima, Hodžić je 29. ožujka poslao poruku Novaliću rekavši: “Pozdrav, gospodine Novaliću. Asim mi je rekao da vas kontaktiram u vezi s respiratorom. “

U nastavku komunikacije Novalić prosljeđuje Hodžiću njegovu e- adresu na koju mu Hodžić šalje specifikacije nekoliko respiratora. Tužitelj Hukeljić rekao je da će tim kontaktima započeti pregovori između Hodžića i Novalića.

Novalić je primljeni e-mail, kako je prikazano, dan kasnije proslijedio na službenu adresu Ureda premijera, odakle je poslan Zavodu za javno zdravstvo Federacije.

Prikazana je i poruka u kojoj je Hodžić 31. ožujka obavijestio Novalića o respiratorima rekavši da ne zna koliko dugo se može zajamčiti isporuka.

  1. ožujka i 1. travnja KM šalje Hodžiću informacije o raznim vrstama respiratora, količinama i cijenama. Tada KM navodi da postoje invazivni respiratori za kliničke slučajeve i neinvazivni, koji nisu prikladni za teške bolesnike. HC VE003 Respirator je navedena kao invazivna.

Hodžićeva obrana inzistirala je na tome da tužitelj ne može tvrditi da je KM telefonom slao poruke Fikretu Hodžiću, već osobi koja se zove Fikret Hodžić, s obzirom na to da nisu prezentirana vještačenja i nisu izvedeni dokazi o ” snimkama zaslona ” koje je iznijelo tužiteljstvo.

Prema riječima tužitelja, Hodžić je informacije koje je dobio od KM proslijedio službenicima u Uredu premijera Bahrija Xhakija, koji su u jednom trenutku odgovorili da su odustali od naredbe. Međutim, komunikacija je ubrzo nastavljena.

Spominjući Fadila, Hodžić kaže KM-u da je “težak kao borba”, a KM mu kaže da i njega ubije, na što Hodžić piše: “Neka tuku, isplatit će se.”

Tužitelj Hukeljić predstavio je odluku Federalnog stožera civilne zaštite kojom se odobrava nabava opreme za suzbijanje pandemije od naknade za zaštitu od nesreća u iznosu od 7.000.000 KM. Hukeljić je napomenuo da se u ovoj odluci ne precizira za koju se opremu novac izdvaja i da je odluku za Milićevića potpisao Solak.

Predstavljeno je i pismo namjere koje je Novalić potpisao u vezi s nabavom respiratora, a koje je, kako je KM rekla Hodžiću, trebalo poslati Kinezima.

Na današnjem ročištu obrana se također usprotivila načinu izvođenja dokaza Tužiteljstva navodeći da su obrazloženja koja je dao tužitelj za završne riječi. Tužitelj Hukeljić rekao je da se zbog stalnih prigovora branitelja gubi trag u izvođenju dokaza.

Sutkinja Džemila Begović upozorila je tužitelja da ne analizira dokaze i međusobno ih povezuje, već samo da kaže okolnosti pod kojima izvode konkretne dokaze, te da bi, kako je “sto puta ponovila”, svoje zaključke mogla iznijeti u završna riječ.

Tužitelj Dzermin Pašić rekao je da je Tužiteljstvo imalo pravo izvoditi dokaze kako je smatralo potrebnim i samo iznositi navode u optužnici, te da obrana može tvrditi drugačije. Požalio se da su im neke stvari uskraćene, na što je Begović rekao da to nije istina i da su neki komentari pomalo drski. Upozorila je oba tužitelja da je ne prisiljavaju na pravnu akciju.

Nastavak suđenja zakazan je za 19. svibnja.

Detektor.ba

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO