Obogatili su se na njegov račun, a sada mu spomenik “jede” korozija, a nema ni mise zadušnice!

PRO Oglas

Veće smo svi upoznati kako je na današnji dan (3.svibnja) 1998. godine preminuo Gojko Šušak, Ministar obrane Republike Hrvatske. Njegovu biografiju u ovom tekstu nećemo ponovno pisati, prisjetili ćemo se samo kraćih dijelova tog karizmatičnog političara rodom iz Širokog Brijega, kojega se još malo tko i sjeća!

Gojko Šušak rođen je 16. travnja 1945. u Širokom Brijegu. Godine 1963. upisuje Pedagošku akademiju u Rijeci, 1968. godine napušta Jugoslaviju i put ga vodi do Kanade.

Krajem 1980.- ih godina domaćin je prve kanadske turneje budućeg predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana i glavni organizator prikupljanja dobrotvornih priloga za tek osnovanu Hrvatsku demokratsku zajednicu. U Hrvatsku se vraća 1989., a u veljači 1990. u svojstvu jednog od “oficira za vezu” HDZ-a s pripadnicima ondašnje milicije nadgleda prijevoz iseljenika od zagrebačkog aerodroma Pleso do dvorane Lisinski, gdje je održan Prvi opći sabor HDZ-a. Iz Kanade je HDZ-u navodno donio 4 milijuna dolara. Smatra se da je taj novac odigrao veliku ulogu u predizbornoj kampanji jer druge stranke (s iznimkom tada vladajućeg Saveza Komunista Hrvatske, naravno) nisu mogle skupiti ni približno toliko novca.

Kada su u Hrvatskoj zapuhali novi demokratski vjetrovi 1989./1990., vraća se 23. veljače 1990. nakon 21 godina emigracije. Godine 1990., biva imenovan članom prve hrvatske Vlade i ministrom iseljeništva. Dužnost obnaša oko godinu dana uglavnom putujući po iseljeničkim zajednicama pozivajući Hrvate (uglavnom po Njemačkoj) da se vrate u domovinu, ali i da se pripreme za njezinu obranu.

Zatim 4. ožujka 1991. biva imenovan zamjenikom ministra obrane Martina Špegelja i konačno 18. rujna 1991. ministrom obrane. Izbor za ministra obrane prihvatio je mirno, kao jedan od mnogih mogućih oblika služenja domovini, o čemu je sanjao u iseljeništvu.

U hrvatsku povijest ulazi kao uspješan ratni ministar obrane. Šuškova velika zasluga je i pravovremena priprema obrane hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, gdje je bio poštivan od naroda i braniteljske populacije, isključivo s područja zapadne Hercegovine, a ponajviše u svom Širokom Brijegu.

Brojna velika odlikovanja popu Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom Ante Starčevića, Redom Stjepana Radića, Redom hrvatskoga trolista, Medaljom za Bljesak, Medaljom za Ljeto 95, Medaljom za Oluju i Medaljom za iznimne pothvate. Nositelj je Spomenice Domovinskoga rata i Spomenice domovinske zahvalnosti.

Mnogi su taj njegov utjecaj i ime koristili kroz taj ratni period za svoja osoba bogaćenja, Bile su to mnoge ulizice koje se ministra Šuška dok je bio živ “dizali su u nebesa”. Kako su godine prilazile sve je to izblijedilo, kao i pomisao na njega!

Samo se mediji svake godine prisjete njegova rođenje i smrti. Mnogi su brzo zaboravili kako su došli do svojih prvih velikih kapitala i sada se još “šepure” po Širokom Brijegu, BIH, Hrvatskoj…, a do prije nego je postao ministar nosali su iste “bate”, i u čaršiju i na njivu!

Danas ne godišnjicu njegove smrti, ni spomena održavanja mise zadušnica u crkvi na Širokom Brijegu. Možda će netko reći to je trebala obitelji ili je obitelj to najavila u Zagrebu ili nekom drugom mjestu!? Gdje su ti “ratni lešinari i profiteri”, gdje je ta politička “partija” koja se poziva na njega jednom godišnje (reda radi), a bio im je sve dok su jačali i stvarali brend od sebe među Hrvatima, a sada ni da misu uplate u njegovom Širokom Brijegu!

Trgić u središtu Širokog Brijega u kojemu je postavljen njegov kip s rukom na srcu, jedini je posjetnik na njega, a i taj kip je toliko “izjedan” od korozije da poprima žutu boju koja polako nalikuje na “zlatnu” u kojoj je trebao biti, a koju su izradu kipa trebali financirati svi ti koji su se “okrenuli” na račun Gojka Šuška.

Dva buketića cvijeća u dvije lončanice i jedna plava svijeća koja lagano izgara točno u podne na godišnjicu njegove smrti ispod ispucalog i prljavog postolja mramornog kamena na kojem se nalazi bakreno/korodirani kip Gojka Šuška u Širokom Brijegu pokazuje koliko je lokalnoj vlasti stalo na prisjećanje čovjeka koji je napravi puno više nego će svi oni skupa napraviti kroz cijeli svoj život za svoj narod, a mnogima od njih dao mogućnost da budu tu gdje jesu!

Mili Marušić / OTPOR.Media

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO