Žalosno koliko kake da im treći natječaj za WC papir propada, a koje sokove će piti unaprijed znaju!

PRO Oglas

Od rujna prošle godine Služba za zajedničke poslove institucija BiH pokušava za više od 400 tisuća maraka da nabavi toalet papir. Prvi tender za nabavku toalet papira i ubrusa vrijedan 408.531,80 KM raspisan je u rujnu prošle godine. Tri mjeseca kasnije, pred kraj prosinca Služba donosi odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača na tenderu za nabavku toalet papira i ubrusa.

„Prihvaća se Preporuka Komisije za javne nabavke i Ugovor za javnu nabavku higijensko potrošnog materijala – Toaletni papiri i ubrusi, dodjeljuje se izabranom ponuđaču „КОМРЕХ” d.o.o. Istočna llidža, za ponuđenu cijenu od 312.000,00 KM bez PDV-a, kao najbolje ocijenjenom ponuđaču“, navedeno je u odluci.

Posao nabavke toalet papira za zajedničke institucije BiH tu nije bio završen. Mjesec dana kasnije, početkom veljače ove godine Ured za razmatranje žalbi poništava odluku o izboru firme Kompex zbog žalbe drugog ponuđača, firme Defter iz Sarajeva. Ured je uvažio dva žalbena navoda ove firme, o broju traženih salveta i veličini papirnih ubrusa u rolni.

Služba za zajedničke institucije BiH nije precizirala na koji način će izvršiti ocjenu dostavljenih uzoraka od ponuđača kao i dostavljanje nejasnih obrazloženja Uredu za razmatranje žalbi u smislu zadovoljavanja ispunjenosti uvjeta iz tenderske dokumentacije.

„Navedenim u izjašnjenju ugovornog organa, dovodi se u pitanje objektivnost, te dovodi u opasnost, u narednim fazama i sam postupak javne nabavke“, naveli su iz Ureda.

Zanimljivo je i obrazloženje koje je Ured naveo u odluci o poništenju postupka – zbog nepotpune tenderske dokumentacije Ured za razmatranje žalbi nije mogao odlučivati o žalbi jednog od ponuđača.

„Kako nepreciznost i nedefiniranost u pripremi tenderske dokumentacije i nejasnost u provođenju postupka utiče u znatnoj mjeri na objektivno postupanje po žalbenom navodu i nesmetano provođenje radnji ovog organa, to je ovaj organ uzevši u obzir sve prednje navedeno ocijenio da je valjalo dokumentaciju i postupak poništiti u cijelosti. Nemogućnost utvrđivanja osnovanosti žalbenih navoda zbog neusklađenosti/nepotpunosti tenderske dokumentacije kao i mogućnost narušavanja općih principa javnih nabavki iz člana 3 ovog zakona ukoliko bi se stalo na jednu stranu i onemogućilo davanje jednake šanse svim ponuđačima“, navedeno je u obrazloženju Ureda za razmatranje žalbi.

Kako prvi put nisu imali sreće, iz Službe za zajedničke poslove institucija BiH raspisali su novi tender za nabavku toalet papira i ubrusa. Neophodno je napomenuti da, pored nabavke električne energije i goriva za grijanje, nabavka toalet papira i ubrusa treći je tender po vrijednosti Službe za zajedničke poslove institucija BiH planiran u ovoj godini.

Pored izdvajanja 408 tisuća maraka za toaletni papir Služba je izdvojila i 230.279,06 KM bez PDV-a za nabavku voća i povrća od trgovinske radnje Zelenjara iz Istočnog Sarajeva. Služba za zajedničke poslove institucija BiH početkom ožujka rapisala je tender za nabavku gaziranih bezalkoholnih pića procijenjene vrijednosti 30.861,09 KM sa PDV-om.

Prema pisanju portala akta.ba u Službi za zajedničke poslove navode da ne znaju koliko će točno sokova biti popijeno ali traže da im ponuđači daju cijene za 23.200 sokova od biljnih estrakata, smeđe boje, a što po traženom sastavu odgovara opisu Coca-Cole. Traže i 3.200 sokova koji po opisu odgovaraju Fanti, te 1.900 sokova od limuna i limete, kao i 900 komada soka sa kininom, što upućuje na Schweppes. Ukupno, za zaposlene u institucijama BiH, za koje je nadležna Služba za zajedničke poslove, traži se 29.200 komada sokova, u flašicama od 0,5 litara i u limenkama.

Ove uvjete Službe za zajedničke poslove institucija BiH zadovoljila je firma Redex iz Banovića za cijenu od 22 tisuće maraka bez PDV-a.

U planu javnih nabavki Službe za 2021. godinu između ostalog planirane su nabavke vode za piće u iznosu 110 tisuća maraka a za nabavku kave i toplih napitaka planirano je 210 tisuća KM.

Žurnal.info

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO