Zaštita automobila od krađe – savjeti i sustavi zaštite

PRO Oglas

Krađa automobila jedna je od najbrže rastućih kriminalnih djelatnosti u Europi. Najčešće se kradu Golfovi, Passati i Audi, i to noću, vikendom i praznicima.

Postoje amateri od kojih se relativno lako zaštititi, koji ukradu automobil samo da se malo provozaju, te nisu organizirani i najčešće djeluju samostalno. Oni kojih bi se trebali bojati kada je vaš automobil u pitanju su profesionalni kradljivci, koji su vrlo dobro organizirani, brzi i učinkoviti.

Donosimo nekoliko korisnih savjeta od Policije:

– Uvijek izvucite ključ za paljenje automobila, te ga zaključajte čak i ako ga napuštate na kratko vrijeme

– Nikada ne ostavljajte ključeve i osobne dokumente u automobilu.

– Ako primijetite da vam je oštećena brava, odmah kontaktirajte policiju, jer je vjerojatno netko već po njoj prčkao i priprema automobil za krađu.

– Ako ste u mogućnosti uvijek ostavljajte auto u garaži ili na nekom ograđenom i čuvanom mjestu.

– Nikada ne ostavljajte stvari na vidljivim mjestima u automobilu već ih zaključajte u prtljažnik (prazan automobil odbija provalnike).

– Ne ostavljajte ključ od automobila nepoznatom majstoru ili peraču automobila, može u vrlo kratkom vremenu napraviti kopiju vašeg ključa.

Ovih savjeta bi se trebali pridržavati, a ukoliko se želite dodatno zaštiti od potencijalne krađe na raspolaganju vam stoji čitav niz sustava zaštite:

– Blokada mjenjača je jedno od najdjelotvornijih rješenja. To je čelični sklop kojim se zaglavljuje ručica mjenjača, a najdjelotvorniji je ako se pri zaključavanju mjenjač stavi u hod unazad.

– Auto alarmi nisu nikakva novost, ali se sve manje nade polaže u njihovu učinkovitost jer se na zvuk alarma malo tko osvrće, a iskusni lopovi mogu ga onesposobiti za nekoliko sekundi.

– Šipka na upravljaču jedno je od jeftinijih rješenja ali ne i najboljih jer će odvratiti od krađe samo amatere.

– GPS lokator neće spriječiti krađu ali omogućava lociranje vozila nakon krađe. Oni jeftiniji su loše izrade i profesionalci ih vrlo lako mogu onesposobiti.

– Blokada upravljača s dodatnom električnom blokadom paljenja mora se izdvojiti do nekoliko tisuća kuna, ali to se definitivno isplati jer je riječ o jednoj od pouzdanijih zaštita.

– Skriveni prekidač koji sprječava paljenje motora jer prekida strujni krug, jeftino je i učinkovito rješenje ali potrebno ga je dobro sakriti u automobilu kako ga lopov ne bi pronašao.

Ovo su najpopularniji sustavi zaštite, a koji vama odgovara i koji si možete priuštiti, procijenite sami.

Automobili.hr

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO