Četvrtak, 3 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Gdje su pare? Narod je davno platio kanadere kojih nema

Požari su pokorili Hercegovinu i to, rekli bismo, za kolovoz nije ništa novo. Novost nije ni činjenica da vlasti u Bosni i Hercegovini svaku sezonu požara na jugu zemlje dočekaju nespremno i potpuno ignorantski bez adekvatne opreme o čijoj se nabavci u javnosti špekulira svake godine.

Primjerice, u ožujku 2020. u vremenu lock downa u kojemu su pomalo iznenađujuće danima gorjele šume iznad Mostara, u pomoć su pristigle letjelice iz Crnr Gore, a tijekom dočeka i uoči uzleta s mostarskog aerodroma, tadašnji ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić poručio je kako je neophodno i kako se žurno mora početi raditi na iznalasku sredstava za kupovinu kanadera. Malo kasnije podnio je ostavku, a obećanje je jasno je, ostalo samo “na radost ludima“.

Krivični postupak

Tijekom jučerašnjeg dana gotovo cijela Hercegovina bila je u plamenu. U Jablanici gori iznad Komadinovog vrela, u Stocu odavno na jednoj od visoravni iznad grada, u Čapljini, na putu prema Neumu, na koncu i u Širokom Brijegu.

I upravo je samo u Širokom Brijegu gašeno iz zraka, uz naklonost i dobru volju vlasti u susjednoj Hrvatskoj koje su ustupile kanadere.

Danima ranije načelnici Stoca i Jablanice pozivali su Predsjedništvo BiH da reagira i izda naredbu za uporabu letjelica, međutim svaki puta bezuspješno.

Prvi čovjek Jablanice Damir Šabanović otišao je i korak dalje, podnijevši krivičnu prijavu protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Milorada Dodika.

– Nema zamjene za Dodika u ovom momentu, jer on kao član Predsjedništva mora dati suglasnost da se pošalje pomoć. Zbog toga sam i pokrenuo krivični postupak protiv njega. Nadam se da će isti uticati na ostale političare iz RS-a da prekinu bojkot rada jer trenutno ne gori ni bosanska, ni hrvatska, ni srpska zemlja, već i bosanska i hrvatska i srpska, kaže Šabanović.

Dodaje i kako se pokušava dobiti pomoć od međunarodne zajednice, ali da je tu procedura vrlo komplicirana i da se na kraju iste mora ići na Vijeće ministara.

– Teren nije pristupačan za gašenje požara, zato nam vatrogasci u ovom momentu ne mogu mnogo pomoći, kaže Šabanović.

Zapovjednik Profesionalne vatrogasne brigade Mostar Petar Jurić kaže da je kupovina letjelica za gašenje nužna.

– Odavno postoji potreba da to imamo, ali mi nažalost još nemamo letjelice. Kao zapovjednik gradske vatrogasne postrojbe iskreno ne znam kakve su mogućnosti, ali s obzirom da to dugo nemamo, vjerojatno nešto nedostaje. Daleko je to od mojih ingerencija, rekao nam je.

Ima ćebadi i naprtnjača

Zastupnik u Federalnom parlamentu Aner Žuljević smatra da se kompletna oprema za bilo koji vid spašavanja davno trebala kupiti, jer je za sve narod izdvojio vlastiti novac.

– Od naroda se uzelo, gomilalo na posebnim računima i vjerojatno trošilo, ali nitko ne zna gdje i kako. Tvrdim da je narod davno platio kanadere, e-traktore i sve što je potrebno za gašenje, što danas ipak nemamo. Narod je platio i opremu za čiščenje snijega, ali smo 2012. svi svojim lopatama čistili dvorišta i ulice. U biti što god da nas zadesi može nam Bog pomoći ili mi sami sebi. Kada nas zadesi snijeg – sami čistimo, kada je poplava nemamo šator, ni čamac. Kada gori – nemamo kanader. Što imamo? Imamo s vremena na vrijeme kupovine vatrogasnih vozila i neke ćebadi. Kupe i oko 200 naprtnjača koje su potpuno neefikasne pri gašenju. Vrtimo se do prve kiše i onda na sve zaboravimo, kaže Žuljević.

Uvjeren je također da je izostanak letjelica u interesu takozvanoj šumskoj mafiji.

– Postoje oni koji kradu drvo, pa onda pale tragove. Izgori to područje i sve se zataška. Svega ima tu. Mi smo eldorado od države. Kako sami danas alarmima čuvamo vlastitu imovinu, tako je ako zatreba štitimo sami i od požara. Postavlja se pitanje da li zaista ima smisla plaćati poreze u ovoj državi, rekao je Žuljević.

Dnevni.ba

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.