Ponedjeljak, 16 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Novo otkriće: Baterije iz električnih automobila i mobitela mogu uzrokovati rak

Baterije koje se nalaze u mobilnim telefonima, električnim automobilima i većini modernih uređaja sadrže otrovne ‘vječne kemikalije‘ koje postaju široko rasprostranjene u našem zraku i vodi, tvrdi studija.

Znanstvenici u SAD-u otkrili su da punjive litij-ionske baterije ispuštaju štetne tvari zvane PFAS u okoliš tijekom proizvodnje i nakon odlaganja. PFAS se nazivaju ‘vječnim kemikalijama‘ jer nikada ne napuštaju tijelo nakon što se konzumiraju, piše Dailymail.

Povezani su s ozbiljnim zdravstvenim problemima uključujući rak, visok kolesterol, smanjenu funkciju bubrega, bolesti štitnjače, nisku plodnost, probleme s imunološkim sustavom i niskom porođajnom težinom beba.

Također, strahuje se da mogu utjecati na rast, učenje i razvoj ponašanja dojenčadi i djece.

Kemikalije PFAS već su pronađene u prehrambenim proizvodima, uključujući svježe voće i povrće, kao rezultat kontaminacije pesticidima.

Kemikalija koja posebno zabrinjava naziva se bis-perfluoroalkil sulfonimid (bis-FASI), koja trenutno nije regulirana, ali je utvrđeno da je jednako toksična kao i zloglasna PFOA, koja se nalazi u pesticidima, vodootpornim premazima i određenim vrstama boja.

Litij-ionske baterije smatraju se ključnim dijelom rastuće infrastrukture ‘čiste energije‘. Nalaze se u električnim automobilima, mobilnim telefonima, medicinskim uređajima, pametnim satovima, prijenosnim računalima i drugoj elektronici.

Očekuje se da će potražnja eksponencijalno rasti tijekom sljedećeg desetljeća.

Međutim, baterije traju samo određeno vrijeme prije nego što ih je potrebno zamijeniti.

Trenutno se reciklira samo pet posto litij-ionskih baterija, a studije predviđaju da će čak osam milijuna tona otpada završiti na odlagalištu do 2040. godine.

OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.