Nedjelja, 8 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Opekline od sunca i kako si pomoći

Simptomi opeklina od sunca su crvenilo na koži, osjetljivost kože te oticanje i guljenje kože.

Sunčane opekline često nisu odmah uočljive, a prvi simptomi se javljaju tek nekoliko sati nakon štetnog izlaganja kože suncu, zbog čega je važno djelovati preventivno i tako spriječiti nastanak opekline.

Ako primijetimo simptome sunčane opekline, važno je što prije skloniti se u hlad i voditi računa o tome da pijemo dovoljno tekućine.

Većina opeklina prođe unutar 5 dana, a simptomi boli i nelagode mogu se ublažiti hlađenjem ozlijeđenog dijela kože i tretiranjem kože hidratantnim kremama ili losionima.

Nije preporučljivo dodatno dirati ozlijeđeno područje niti odstranjivati kožu kada dođe do guljenja.

Kod posebno jakih ili velikih opeklina, izrazite boli, povišene tjelesne temperature i dehidracije trebamo potražiti pomoć liječnika.

Od oštećenja kože na suncu možemo se štititi sredstvima za zaštitu od sunca; najčešće su to kreme, losioni i sprejevi.

Prilikom odabira sredstva za zaštitu od sunca, dobro je odabrati ono koje štiti od UVB i UVA zraka te čiji je faktor zaštite od sunca (SPF) barem 15.

Za zaštitu od sunca beba i djece, treba odabrati zaštitne kreme s faktorom 50+ te izbjegavati izlaganje djece mlađe od 6 mjeseci direktnom suncu.

Prilikom nanošenja sredstva za zaštitu od sunca važno ga je nanijeti na svu suncu izloženu kožu tijela, čak i područja koja najčešće zaboravimo kao što su uši, usne, pozadina vrata i gornja strana stopala.

Sredstvo za zaštitu od sunca treba redovito ponovno nanositi (otprilike svaka dva sata), pogotovo ako smo nakon nanošenja bili u vodi ili smo se oznojili.

Plivazdravlje.hr

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.