Srijeda, 18 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Slučaj “Splitska ulica” 16. dio – “GRAĐEVINSKA INSPEKCIJA – Um klade valja”

Južna obilaznica oko Posušja rađena je sa ciljem da se smanji promet na sjevernoj obilaznici, opterećenje naselja i veliki broj prometnih nesreća koje su bile na istoj. Nemamo točnih podataka o broju stradalih na sjevernoj obilaznici, ali se radi o velikom broju tragičnih nesreća.

Prvi koji su počeli graditi uz Južnu obilaznicu bili su vlasnici Lagera i oni su trebali napraviti treću traku da bi dobili dozvole za svoj objekat. Sve iza njih rađeno je mimo zakona i pravila. Plan za Južnu obilaznicu uključivao je zeleni pojas duž obilaznice i treću traku sa sjeverne strane. Danas nemamo zeleni pojas kao ni treću traku jer je ista uzurpirana kao privatno parkiralište. Uz Južnu obilaznicu danas imamo i autopraonicu koja je dijelom na javnoj površini;…imamo sve, samo nemamo primjenu zakona.

Pitanje za vlast koja je vladala tada, a i danas u općini Posušje: „Tko je naplatio nered i tko je sve sudjelovao u mešetarenju sa zemljištem oko Južne obilaznice?“ Kako bi prekrili svoje mešetarenje Južnu obilaznicu su preimenovali u Vukovarsku ulicu. Ne postoji ništa ljigavije od pakiranja kriminala u domoljublje! Vukovar je jedna velika tragedija Hrvatskog naroda i ne bi se trebao povezivati sa ismijavanjem zakona. Vukovarska ulica (Južna obilaznica) je i dalje u nadležnosti Federalnih cesta i nije niti može biti gradska ulica dok se ne napravi neka nova obilaznica. Vlast u Posušju to ne zanima, oni već spremaju novu promjenu Južne obilaznice i nova mešetarenja uz Vukovarsku ulicu – Južnu obilaznicu.

Prošlo je već 8 mjeseci od kada mi je izgorio stroj i nitko od nadležnih institucija iz općine ili županije nije se javio. Bilo pa prošlo, neš ti stroja, struje, Dina… Zanimljivo će biti kada započne novo kopanje na nasutom terenu uz Južnu obilaznicu. 5 kuća će biti direktno ugroženo. Hoće li institucije ignorirati stanje na terenu ako se neka kuća uruši ili netko izgubi život? Pretpostavljam da hoće, mala je to žrtva za dobrobit Posušja. Na jednoj strani nečiji život na drugoj divna zgrada i divno parkiralište.

Ante Bošnjak bio je građevinski inspektor i prvi načelnik općine Posušje kojem se obraćao moj otac za rješavanje Splitske ulice. Neću trošiti puno riječi o dotičnom gospodinu, ali podatak da je na mjestu njegove kuće u katastru građevinska parcela dovoljno govori o kvaliteti građevinske inspekcije koju je vodio. Činjenica da na internetu javno prodaje informacije Bašićima o problemima njihove imovine dokazuje kakav je čovjek. Njegova ostavština kao načelnika općine Posušje ostavlja bez riječi, a bez riječi nas ostavlja i naš sadašnji načelnik Begić. Ante Begić na jednoj sjednici općinskog vijeća rekao je nezavisnoj vijećnici kako ona samo kvari atmosferu na sjednicama, jer ih argumentirano proziva za kriminal. Čovjek pomisli ne može niže i gore, a onda on opet progovori.

Na prošloj sjednici mogli ste čuti i jednu zanimljivu izjavu Pave Lončara koji kaže da jedan naš sugrađanin ne može dobiti pristupni put do svoje kuće jer drugi prijeti oružjem. Javno, u eter, na sjednici općinskog vijeća! Vijećnici HDZ-a šute, za njih je to izgleda normalno. U javnosti odavno kruži priča kako voditelj jedne općinske službe hoda sa pištoljem ispod pasa, čak se tvrdi da je na bivšeg načelnika povlačio isti.

Kakvo smo društvo postali kada su nam takve stvari normalne i kakvi su to ljudi koji okolo hodaju sa oružjem? Kakva je to „naša“ policija od koje možeš dobiti samo lažno svjedočenje? Kakvo je to tužiteljstvo koje se igra samo gluhog telefona? Zvuči li vam normalno izjava načelnika općine i općinskih pravnika kada kažu da je rat kriv za stanje u Splitskoj ulici? Dino Tolić kažu oni narušava sklad i dobrosusjedske odnose u naselju i da njega nema svima bi bilo DIVNO. To što su „DIVNI“ meni prouzročili materijalnu štetu, što mi općinski službenici zagorčavaju život kolateralna je šteta za „društveno“ dobro. To što danas ne bi imao nikakvog pristupnog puta do svoje kuće nikoga očigledno nije ni briga, to što su me susjedi pokušali ubiti i prijete smrću poradi iste ulice nikog u vlasti ne zanima.

Antu Bošnjaka na mjestu građevinskog inspektora zamijenila je Branka Mihalj, inspektorica koju uštekne u križima svaki put kada netko „važan“ nešto gradi, a da je mimo zakona. Kada sam prijavio izgaranje stroja zbog upadanja ormara za struju u građevinski iskop Branka je otvorila bolovanje i nije nikada odgovorila na moj dopis. Otvorila je bolovanje i kada su se pojavili problemi sa farmom u Osoju i tko zna koliko je toga bilo po Posušju.

Inspektorica je nedorasla svom poslu i odgovornosti koju njena funkcija nosi, ali bitna je titula i plaća, možda se zavrti nešto i mimo toga. Farma u Osoju malo po malo privodi se kraju, između Brankina odmora, bolovanja i slobodnih dana. Šteta što građevinari ne prate njen tempo. Farma je još jedan pokazatelj licemjerstva vlasti u Posušju. Hrvatska vlada i EU pomažu financijski izgradnju kanalizacije u Posuškoj općini da bi zaštitili slijev Vrljike i izvore pitke vode u Imotskoj krajini. Općina Posušje iz zahvalnosti na doniranim sredstvima dozvoljava farmi muznih krava izlijevanje otpadnih i fekalnih voda direktno u korito Topale koji je pritok Ričine. Ričina završava na izvoru Vrljike. Imoćani nama novac, a mi njima Pi-Pi.

Atmosfera u općinskom vijeću koje sve to podržava He-He – sprdačina. Pitanje za vijećnike iz reda HDZ-a: „Imate li bar malo stida? Kako možete dopustiti da vam partijski drugovi naređuju za što trebate dati svoj glas? Zašto podržavate bezakonje? Ako netko radi kriminalne radnje i vi ste krivici što to svojom šutnjom podržavate!

Ima jedna anegdota vezana za garažu koju sam srušio. Inspektorica Branka Mihalj kada je izišla na teren dala mi je rok od 2 dana da istu srušim i to do 28.1.2016. četvrtak na Markov 6. rođendan. Marko je plakao cijeli dan uz pitanje: „Kakav si ti to ćaća kad rušiš garažu na moj rođendan?“ Njemu je sve to danas smiješno, ali meni nije i neće nikada ni biti.

U prilogu je snimka katastra na kojoj se vidi koliko je sporna garaža bila „sporna“ – crveno i preko puta nje iskop po sredini ulice – žuto – koji inspektorici nije bio nimalo sporan, niti je reagirala na isti iako je vlasnik iskopao pola ulice.

Sporna garaža je uz kuću od moga oca jedino što je napravljeno prije rata, a rat je po tajniku općine i načelniku kriv za sve što se dešava zadnjih 30 godina. Sporni iskopi i zauzimanje Splitske ulice nastali su u mandatu Bošnjaka, debelo iza nesretnog rata. Zelena boja označava ulicu koja je na pojedinim mjestima bila toliko uska da je ni pješaci nisu mogli koristiti. Plava boja označava dio koji je moj susjed nesebično zauzeo, svijetlo plavo je srušio, tamno plavo još uvijek nije i uzurpirao je javnu površinu. Nitko mu ništa ne može, jer on prijeti tko zna čim, Pavo nam nije otkrio.

Inspektorica Branka Mihalj napravila je toliko propusta i kršenja zakona u Splitskoj ulici da je malo jedan članak o tome, ali eto pokušat ću sve ugurati u iduću priču.

Dubioza u svojoj pjesmi „Um klade valja“ opisuje funkcioniranje naše općine, obavezno je poslušajte do kraja.

Pratite nas i dalje na OTPOR.Media,
S poštovanjem Dino Tolić

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.