Ako je plijesan zahvatila samo dio kruha, svejedno bacite cijeli

PRO Oglas

Ovisno o hrani, plijesan može prodrijeti duboko u namirnicu pomoću vlaknastih stanica, hifa, koje se vrlo lako šire mekom hranom, poput kruha. Zato je sigurnije baciti cijeli kruh ako primijetite plijesan.

Neku plijesan je sigurno jesti, kao npr. onu koja se koriste za stvaranje ‘plavog’ sira i umaka od soje. Međutim, postoje mnoge druge koje treba izbjegavati, a ako pojedete njihova vidljiva plodišta ili skrivene hife, mogli biste imati zdravstvenih problema.

Također, malo je vjerojatno da je plijesan zahvatila samo jedan komad kruha. Ovisno o hrani, plijesan može prodrijeti duboko pomoću vlaknastih korijenastih stanica, hifa, koje se vrlo lako šire mekom hranom. Vidljiva plijesan ukazuje na to da je gljiva dosegla reproduktivnu fazu, odašiljući spore koje će se lako i brzo početi probijati kroz ostatak kruha. Iako se na kruhu mogu javiti i benigne vrste plijesni, uočavanje razlike između dobre i loše plijesni gotovo je nemoguće.

Učinci nekih mikotoksina koji se prenose hranom akutni su, a simptomi teške bolesti pojavljuju se brzo nakon jedenja prehrambenih proizvoda kontaminiranih mikotoksinima – navodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) na svojoj web stranici.

Zato, ako primijetite plijesan na kruhu ili dijelu sendviča, nemojte riskirati svoje zdravlje te radije bacite cijeli kruh ili sendvič.

24sata

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO