Arheolozi pronašli dosad najstrašniju grobnicu u Egiptu

PRO Oglas

Arheolozi su nedavno otkrili grobnicu stariju od 2.500 godina južno od Kaira, ispunjenu brojnim magičnim izrekama namijenjenim odbijanju ugriza zmija.

Ulaz u grobnicu bio je prekriven izrekama usmjerenim na odbijanje ugriza zmija i pokušaj privlačenja zmija kao zaštitnika grobnice, izjavili su arheolozi u prevedenom priopćenju.

“Naglasak na čarobnim izrekama protiv zmija vjerojatno je posljedica osobnog izbora vlasnika grobnice, budući da nije poznat sličan slučaj s toliko pažnje posvećene tim izrekama”, rekao je Miroslav Bárta, direktor Češkog instituta za egipatsku arheologiju na Abúsíru, gdje je grobnica pronađena.

Nedavna istraživanja sugeriraju da su otrovne zmije bile uobičajene u drevnom Egiptu nego što to danas jesu. Često se pronalaze grobnice u Egiptu koje sadrže neke od ovih magičnih, ili apotropaic, izreka protiv ugriza zmija – ali ne u tolikom broju kao u ovoj grobnici, tvrdi Bárta.

Abúsír sadrži veliki broj grobnica, zajedno s nekoliko piramida. Ova posebna grobnica pripada čovjeku po imenu Džehutiemhat, kraljevskom pisaru koji je živio prije otprilike 2.500 godina, u vrijeme kada su stari Perzijanci kontrolirali Egipat, prema priopćenju.

Iako je veći dio Džehutiemhatove grobnice pljačkan u drevnim vremenima, njegov sarkofag s djelomičnim skeletnim ostacima još uvijek je bio tamo. Analiza tih ostataka otkrila je da je imao oko 25 godina kad je umro i da je patio od teškog oblika osteoporoze – stanja koje uzrokuje slabljenje i lomljivost kostiju. “Ovo se čini dijelom njegove genetske predispozicije jer se osteoporoza obično javlja u kasnijoj dobi”, rekao je Bárta. I drugi ljudi pokopani u obližnjim grobnicama također su patili od osteoporoze, što sugerira da bi mogli biti članovi obitelji, prema priopćenju.

Džehutiemhatov sarkofag sadrži niz tekstova i natpisa. Poklopac njegovog sarkofaga sadrži ono što su moderni znanstvenici nazvali poglavljem 178 Knjige mrtvih.

Knjiga mrtvih je niz čarobnih izreka koje pomažu preminulima u snalaženju u podzemlju, između ostalog. Ovo posebno poglavlje Knjige mrtvih sadrži upute i čarobne izreke koje se odnose na postavljanje tijela, kako je napomenuo University College London na svojoj web stranici. Sarkofag također ima natpise egipatskih božanstava, uključujući boga s glavom ovna Banebdjedeta i boga sunca Rea (također zapisano kao Ra).

Klik.hr

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk