Bivši Bakirov savjetnik, Borjanina kuma i SNSD-ov Ristović čekaju nova vozila, naravno, iz M.R.M-a!

PRO Oglas

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije očekuje isporuku tri nova automobila marke Volkswagen. Ugovor o kupovini zaključila je krajem prošle godina sa firmom “M.R.M. export-import” iz Ljubuškog nakon provedenog postupka javne nabavke.

U Agenciji su za Fokus.ba potvrdili da će vozila koristiti direktor i dva zamjenika.

Osim toga, navode, bit će korištena i za “terenski rad zaposlenih, koordinaciju aktivnosti i obilazak tijela za sprječavanje korupcije u cijeloj BiH kao i za ispunjavanje ostalih nadležnosti Agencije”.

Trenutno su im na raspolaganju tri automobila marke Škoda Octavia, koji su nabavljeni 2012. godine.

– U skladu sa Pravilnikom Vijeća ministara BiH o uvjetima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH, Agencija je 2019. stekla pravo na zamjenu. Odobrenje za nabavku Agencija je dobila 2023. godine te je u vezi s tim provela zakonom propisanu proceduru javne nabavke. Službena vozila marke Volkswagen još nisu isporučena te se i dalje koriste stari automobili – navodi se u odgovoru koji je dostavljen Fokusu.

Sva tri nova vozila trebaju biti crne metalik boje, s tim da će jedan imati pogon na sva četiri kotača. U tenderskoj dokumentaciji navedene su i ostale tehničke karakteristike koje trebaju biti ispunjene. Da li su one bile eliminatorne ili je, pak, u pitanju dogovor ponuđača možemo nagađati. Činjenica je da je na tender pristigla samo jedna ponuda.

Zanimljivo je da je “M.R.M. export-import” ponudio cijenu sa uračunatim PDV-om koja je za svega 3,5 marke niža od procijenjene vrijednosti i iznosi 189.996,30 KM.

– Navedeni ponuđač izabran je kao jedini kvalificirani ponuđač za nabavku motornih vozila za potrebe Agencije, od ukupno jedne blagovremeno zaprimljene ponude – navodi se u Odluci o izboru ponuđača koju je potpisao direktor Elvis Kondžić.

Podsjećamo, aktualno rukovodstvo ove agencije izabrala je prije dvije i po godine koalicija SDA, SNSD i HDZ BiH. Kondžić je bivši savjetnik predsjednika SDA Bakira Izetbegovića u Domu naroda BiH i Predsjedništvu BiH.

Zamjenici su mu Damirka Mioč, za koju se u medijima moglo pročitati da je kuma predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto, te kadar SNSD-a Rade Ristović.

Što se tiče dobavljača, poznato je da M.R.M. export-import iz Ljubuškog odlično posluje na račun institucija svih nivoa vlasti u BiH te javnih poduzeća. Njihove automobile kupili su, pored ostalih, državna ministarstva obrane i sigurnosti, o čemu je Fokus ranije pisao.

U javnosti se već dugo povezuju sa HDZ BiH, što im je, vjerojatno, omogućilo da budu jedan od rekordera po vrijednosti dobivenih tendera.

Prema podacima s Portala javnih nabavki, u proteklim godinama ova firma sklopila je sa javnim sektorom 1741 ugovor ukupne vrijednosti od skoro 65 milijuna KM bez PDV-a.

U 2023. godini bili su izabrani ponuđač na 173 tendera te naplatili 9,6 milijuna KM bez PDV-a. Njihovi raniji godišnji ugovori bili su između šest i sedam milijuna. Godina 2020. bila je rekordna sa ugovorima vrijednim više od 14,3 milijuna KM.

Fokus.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO