Bivši ministar Lučić i još troje pajdaša optuženi za korupciju

PRO Oglas

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, podigao je optužnicu protiv:

1.Lučić Miloša, rođenog 1986. godine u Sarajevu, državljanin BiH,

2.Papaz Siniše, zv. “Pape”, rođenog 1988. godine u Sarajevu, državljanina BiH i R Srbije,

3.Šehovac Dalibora, rođenog 1986. godine u Sarajevu, državljanin BiH,

4.Ristović Mirka, rođenog 1993. godine u Palama, državljanin BiH.

U optužnici se navodi, da je optuženi nekadašnji ministar Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Miloš Lučić postupao protivno odredbama koje definiraju i reguliraju trošenje i korištenje novčanih i materijalnih sredstava Ministarstva, tako što je lažno prikazivao troškove reprezentacije, konzumacije hrane i pića o trošku Ministarstva.

Od optuženog Siniše Papaza nabavljao veću količinu različitih fiskalnih računa, koji su već plaćeni od gostiju u ugostiteljskim objektima, iste preuzimao i lažno predstavljao kao troškove reprezentacije Ministarstva, ili račune za konzumaciju hrane i pića u različitim ugostiteljskim objektima, lažno prikazivao kao troškove nastale za potrebe Ministarstva kojim je rukovodio.

Tereti se i da je na druge načine zloupotrebljavao resurse i službenu platnu bankovnu karticu Ministarstva, za točenje goriva u različita vozila, koja nisu bila u vlasništvu Ministarstva.

Nadalje, u optužnici se navodi da je optuženi Miloš Lučić , koristeći službeno vozilo Ministarstva (Audi A6), vršio navodno održavanje vozila izvan odabranih i ovlaštenih servisa, u čemu su mu pomagali optuženi Dalibor Šehovac i Mirko Ristović, pa su na taj način prezentirali troškove koji se nisu dogodili te ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

U okviru istrage evidentirano je više od 100 pojedinačnih zloupotreba i nezakonitih korištenja sredstava Ministarstva u različitim iznosima.

Optuženi Lučić tereti se i da je prisvojio sredstva Ministarstva, u vidu elektronske opreme (laptop i mobilni telefon), koje je prilikom razduženja s funkcije, lažno prijavio da su ukradeni, da bi isti bili pronađeni prilikom pretresa njegove obiteljske kuće.

Optuženi Lučić tereti se za zloupotrebu sredstava u iznosu od 69.269,46 KM, od čega mu je optuženi Papaz pomogao da pribavi nezakonitu imovinsku korist u iznosu približno 15.900,00 KM, optuženi Šehovac u iznosu od 12.195 KM, te Lučić Miloš pribavio optuženom Mirku Ristoviću imovinsku korist u iznosu od 2.080, 00 KM, pri čemu je Miloš Lučić iskorištavanjem službenih ovlaštenja pričinio štetu za budžet BiH u iznosu od 69.777,42 KM.

Optuženi se terete da su počinili:

– Miloš Lučić , kaznena djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. i pronevjera u službi iz članka 221. Kaznenog zakona BiH;

– Siniša Papaz , kazneno djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. Kaznenog zakona BiH u vezi s članom 31.;

– Dalibor Šehovac, kazneno djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. Kaznenog zakona BiH u vezi s članom 31.;

– Mirko Ristović, kazneno djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. Kaznenog zakona BiH u vezi s članom 31.

Navode optužnice Tužiteljstvo BiH će dokazivati pozivanjem 120 svjedoka, tri vještaka i prilaganjem više od 400 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

OTPOR.Media

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO