BRAVO!!! Vrijedi se boriti za svoja prava – Zdravstveni radnici u HNŽ-u prekidaju štrajk, dobit će 30 posto veće plaće

PRO Oglas

Zdravstveni radnici HNŽ-a koji su 2. studenog pokrenuli generalni štrajk, njih oko četiri tisuće, sutra se vraćaju na posao, jer su dobili novi kolektivni ugovor i 30 posto veće plaće, javlja Klix.ba.

Ugovor je u zgradi Županijske vlade u Mostaru sa premijerkom HNK Marijom Buhač i resornim ministrom Milenkom Bevandom potpisao predsjednik pregovaračkog tima zdravstvenih radnika Ivica Anić.

Ovaj svečani čin su hercegovački medicinari ispred zgrade Vlade HNŽ-a obilježili aplauzom i zvukom sirena Hitne medicinske pomoći. “Bogu hvala”, “Konačno smo došli na svoje”, komentirali su okupljeni ispred Vlade HNŽ-a u Mostaru.

Premijerka Vlade HNŽ Marija Buhač je nakon potpisivanja ugovora kazala kako ovo nije kraj, nego početak posla koji je pred svima njima na putu nužne reforme zdravstvenog sistema u HNŽ-u.

“Vi znate da je Vlada ovaj štrajk preuzela u određenoj fazi i ovaj postupak doveli smo do kraja. Ja bih rekla da ovo nije kraj nego početak jednog velikog posla. Samo ako budemo svi angažirani na reformi zdravstva ovaj sustav može opstati”, kazala je premijerka Buhač.

Ministar zdravstva Milenko Bevanda naglašava da su pregovori bili korektni i veoma brzi jer su bili od velikog značaja.

“Trebat će izdvojiti znatna sredstva da ispoštujemo ono što piše u ugovoru i nadam se da smo dobro snimili stanje. Također sam mišljenja da će trebati reforma da bi održali zdravstvo na nogama”, rekao je ministar Bevanda.

Napominje da se ovim činom uradilo samo ono što je protokolarno i što je dio njihovog posla.

Predsjednika sindikata zdravstvenih radnika Ivica Anić ističe da je ovim ugovorom okončana agonija za oko četiri tisuće zdravstvenih radnika u HNŽ-a.

“Ovo je prvi put da je Vlada HNŽ nas pozvala na ove pregovore za razliku od prošle vlade i moram reći da je bivši ministar i dalje za nas persona non grata”, rekao je Anić.

Zahvalio se na razumijevanju novoj vladi i poželio im uspješan rad, te kazao kako se generalni štrajk prekida, te da će sutra od osam sati zdravstveni radnici u punom kapaciteti početi sa radom u HNŽ-u.

Vlada će za novi kolektivni ugovor izdvojiti oko 44 milijuna KM, što im garantira povećanje plaće za 30 posto i to kroz povećanje satnice i naknada za noćni rad.

Tako im od prve godine, odmah ide povećanje plaće od 10 posto, a uz to se satnica podiže sa 2,30 KM na 2,38 KM. Istim ugovorom im je zagarantirano da će im se za godinu dana ponovno plaće povećavaju na ostvareni uvećani iznos, za dodatnih 10 posto, a satnica se tada podiže sa 2,38 KM na 2,45 KM.

Uz sve to, što je najvažnije za medicinske sestre, koje rade noćne smjene i koje nose najveću težinu posla u zdravstvenom sistemu umjesto dosadašnjih 30 posto, ostvaruju naknadu od 50 posto za noćni rad.

Klix.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO