Brza cesta Mostar – Široki Brijeg – Grude – Imotski upisana u mrežu EU koridora

PRO Oglas

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto danas je s još pet regionalnih ministara te predstavnicima Europske komisije na Samitu o povezivanju u Budvi potpisao dokument o unapređenju mapa transeuropske prometne mreže TEN-T.

Projekti na ovoj prometnoj mreži imaju najveći prioritet za sufinanciranje iz fondova EU i zbog toga je dodatak novih koridora unutar BiH od krucijalnog značaja.

Kada je riječ o BiH, osim brze ceste Mostar – Imotski, proširena je željeznička prometna mreža dodavanjem nastavka pruge od Novog Grada prema Hrvatskoj, pruga Čapljina – Trebinje – Nikšić – Podgorica, kao i cestovna veza od Tuzle prema Srbiji.

Ministar Forto je naglasio kako Bosna i Hercegovina mora pratiti trendove u regiji i EU, pogotovo kada je riječ o izgradnji željezničke infrastrukture i modernizaciji željezničkog prometa koji je neopravdano zanemaren.

Razgovarano je i o dodatnom cestovnom uvezivanju kojim bi se omogućilo sufinanciranje dionice brze ceste Jajce – Bihać na koridoru koji bi povezao Tiranu – Podgoricu – Sarajevo – Unsko-sanski kanton s Hrvatskom i Slovenijom. Projekt Jajce – Bihać bit će razmatran u sklopu inicijative za izgradnju ovog pravca kroz pet zemalja.

U svom izlaganju ministar Forto je uputio i poziv da se naredni Samit o povezivanju održi u Bosni i Hercegovini.

Grude-online.info

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO