Cirkus ide dalje: Čovjek koji će nabaviti vakcine za FBiH osuđivan zbog utaje poreza

PRO Oglas

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, najavio je danas da će Vlada potpisati dva ugovora o nabavci vakcina.

“Četiri tvrtke su poslale pet ponuda, a poredale su ih po brzini isporuke, što je nama ključno, kao i po cijenama. Zanimljivo je da su sve cijene iste i iznose 17 eura po dozi”, kazao je Novalić.

Dodao je da će se potpisati dva ugovora za ruski Sputnik V i to sa tvrtkom MGM Farm Kakanj.

Drugu ponuda je od Krajinagroup.

Iako je Novalić najavljivao transparentnost tijekom procesa nabavke, sam izbor tvrtke izaziva sumnju.

Posebno se to odnosi na tvrtku MGM iz Kaknja.

Naime, suvlasnik ove tvrtke je Mensur Mušija. On je poznat kao investitor i glavni čovjek nogometnog kluba Mladost iz Doboja kod Kanja, ali i po tome da je osuđivan za utaju poreza.

Naime, županijski sud u Zenici početkom 2016. godine osudio je Mensura Mušiju kao odgovorno lice i suvlasnika tvrtke “MGM Farm” na godinu dana zatvora zbog izbjegavanja plaćanja poreza na dobit.

U presudi Županijskog suda u Zenici navedeno je da je Mušija od dobavljača tražio da novac od premija, umjesto na račun u BiH, uplaćuju na račun tvrtke otvoren u Sloveniji. Ukupan iznos uplaćenih premija iznosio je više od 7,7 milijun maraka.

“Ovaj oporezivi prihod nije proveden u poslovnim knjigama pravnog lica „MGM Farm“ d.o.o. Kakanj izbjegavši obračun plaćanja poreza na dobit u iznosu od 1.006.868,85 KM, na koji način je za sebe i ostale suosnivače pribavio imovinsku korist u navedenom iznosu, oštetivši budžet Zeničko-dobojske županije za iznos od 1.006.868,85 KM”, navedeno je obrazloženju presude Županijskog suda.

Mensur Mušija priznao je krivicu i platio milijun maraka poreza.

Raport.ba

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO