Dan kad se BiH osramotila i na sportskom, ali i političko-društvenom polju

PRO Oglas

Sportski svijet u BiH ponovno se našao u bezizlaznoj situaciji, i to zbog nerazumijevanja institucija BiH na svim razinama vlasti. Naime, Svjetsko prvenstvo za juniore, koje je BiH dobila još 2010. na Kongresu u Maconu, Svjetski boćarski savez morao je otkazati zbog nedostatka sredstava, i to tri tjedna prije početka natjecanja.

Iako je Savez imao obećanje brojnih institucija kako će pomoći, sve je ostalo samo na obećanjima. Tako će Grude, a time i BiH od 23. do 28. rujna biti uskraćene za ovakvo natjecanje, premda, primjerice, na službenoj stranici australskog Olimpijskog odbora stoji da će njihovi sportaši ići u Grude, u BiH na Svjetsko juniorsko prvenstvo u boćanju, navodi se u u obavijesti na današnji dan 2013. godine.

“U BiH se neće održati juniorsko Svjetsko prvenstvo u boćanju i ono je odgođeno. Ne mogu amnestirati sebe od odgovornosti, što kao predsjednik Boćarskog saveza i Organizacijskog odbora nisam ranije prekinuo ovu trakavicu. Vidio sam da neće biti dovoljne financijske potpore od institucija u BiH i ovih dana sam zaključio da više nema smisla čekati. Ne mogu nikoga pojedinačno optuživati, međutim u BiH je nesređena situacija, što svi vidimo, ali me čudi kako nedavno Zapadnohercegovačka županija raspisuje natječaj za dodjelu sredstava sportskim i kulturnim organizacijama i onda u doglednom vremenu pročitam da se taj natječaj poništava. Počasni predsjednik Organizacijskog odbora Dragan Čović sazvao je sve nas u organizaciji, od mene koji bih obilazio radne organizacije i tražio pomoć, do članova Vijeća ministara, federalnih institucija, županije…, i svi su na sastancima rekli da nema nikakvih problema. Nikog opet ne prozivam, međutim moglo se ranije reagirati i reći da nema pomoći. U BiH je, nažalost, sve političko pitanje. Svima koji su htjeli da se ovo prvenstvo održi zahvaljujem bez obzira što nisu ništa učinili” – kazao je tom prilikom predsjednik Boćarskog saveza BiH Vinko Zorić.

“Ovo će se jako odraziti u svjetskim krugovima jer mi otkazujemo prvenstvo tri tjedna prije, a Australija i još neke zemlje su kupile karte. Sigurno ćemo biti financijski kažnjeni, a nadam se da nećemo biti kažnjeni nenastupanjem jer boćari nisu ništa krivi. Osvajači smo svjetskih medalja, a ne dobivamo od raspodjele novca skoro ništa, u proračunu moraju biti predviđena sredstva za organizaciju međunarodnih natjecanja. To se mora predvidjeti, a ako ih nema, sredstva se prenamjene. Razgovarao sam i s federalnim ministrom kulture i sporta Salmirom Kaplanom, on mi je rekao da novca više nema, ali osjetio sam da je čovjeku žao što ne može pomoći ovu organizaciju i da shvaća naše probleme, ali…” – kazao je Zorić.

OTPOR.Media

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

PRO Oglas