Detalji velika akcija Uskoka i policije diljem Hrvatske. Uhićena je 41 osoba

PRO Oglas

U tijeku je velika akcija Uskoka i policije diljem Hrvatske. Uhićena je 41 osoba, a u tijeku su pretresi stanova, automobila, poslovnih prostora…

Riječ je o lovcima koji su, kako se sumnja, plaćali za lovačka uvjerenja te ih dobivali bez da su prošli potrebnu edukaciju. Među uhićenima su, prema dostupnim informacijama, neki policijski službenici, kao i djelatnici Ministarstva gospodarstva.

“Policijski službenici Službe kriminalističke policije Policijske uprave varaždinske u suradnji s policijskim službenicima Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije PNUSKOK-a te policijskim službenicima više drugih policijskih uprava, a u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, na temelju naloga za pretrage izdanih od strane Županijskog suda u Zagrebu, započeli su u srijedu, 17. siječnja, provođenje više dokaznih radnji pretraga osoba, domova i drugih prostora te osobnih vozila i poslovnih prostorija kod većeg broja osoba osumnjičenih za počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti.

Kriminalističkim istraživanjem je obuhvaćena 41 osoba s prebivalištima na širem području Republike Hrvatske. Po dovršetku kriminalističkog istraživanja, osobe koje su uhićene bit će predane pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zagrebačke, dok će kaznena prijava biti podnesena Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta”, objavila je policija.

“U tijeku su uhićenja, a hitne dokazne radnje provodi PU varaždinska u koordinaciji s Uskokom. Navedene radnje provode se na području više županija u odnosu više desetaka osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile koruptivna kaznena djela. Uskok će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost”, objavio je Uskok.

N1 doznaje nove detalje o najnovijoj Uskokovoj akciji u kojoj je uhićena 41 osoba. Riječ je o lovcima koji su, kako se sumnja, plaćali za lovačka uvjerenja te ih dobivali bez da su prošli potrebnu edukaciju.

Sve se počelo rasvjetljavati još prije godinu dana kada je policija upala u privatno lovačko učilište koje se nalazi u Zagorju. Njegovog vlasnika su ispitali i oduzeli mu poslovnu dokumentaciju, no nisu ga tada lišili slobode. Priveden je tek jutros.

U međuvremenu je Uskok ispitao i članove njegove komisije koja je provodila ispite za lovačke dozvole. Među njima su, prema dostupnim informacijama, neki policijski službenici, kao i djelatnici Ministarstva gospodarstva. Ni oni ranije nisu lišeni slobode, već su privedeni tek danas. Inače, modus je bio sljedeći: zainteresirani kandidati interesirali bi se preko posrednika za polaganje lovačkih ispita. Predavanja su im organizirana u učilištu u Zagorju te su za to plaćali po 100 eura.

Sada Uskok tvrdi da zapravo tečajeva nije bilo, već da su bez polaganja ispita dobivali uvjerenja potrebna za izdavanje lovačkih dozvola. Te lovačke dozvole izdaju se ljudima koji žele postati lovci, a nužne su im i za nabavku lovačkog oružja. Dio posrednika preko kojih su kandidati za lovce dolazili do vlasnika lovačkog učilišta sada je osumnjičen za posredovanje u davanju mita, dok je vlasnik osumnjičen za primanje mita.

Osumnjičeni u svojim iskazima uvjeravaju da su svi ispiti bili provedeni. Tijekom pandemije predavanja su održavana online, a kasnije su nastavljena uživo. Uvjereni su da su prijavljeni jer su postali konkurencija Hrvatskom lovačkom savezu. Policija bi nakon pretraga trebala odlučiti koga će od osumnjičenih u ovoj aferi pritvoriti. Do kraja dana neki od njih mogli bi biti dovedeni na ispitivanje u sjedište Uskoka u Zagrebu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO