Dijetetičarke otkrivaju koje povrće jesti za smanjenje masnoće oko trbuha

PRO Oglas

Ne postoji loše povrće. To je hrana bogata hranjivim tvarima i antioksidansima koji upotpunjuju svaki obrok i podržavaju zdravlje tijela. Prehrana koja sadrži puno povrća može smanjiti rizik od bolesti, poboljšati probavu, regulirati šećer u krvi i pomoći u zdravom mršavljenju.

Brokula je na samom vrhu hranjivog povrća, a dijetetičarke Trista Best i Courtney D’Angelo složile su se da pomaže u kontroli područja trbuha.

“Ovo povrće bogato je antioksidansima koji pomažu smanjenju upale u tijelu. Primarni spoj je sulforafan, koji djeluje na snižavanje citokina i Nf-kB u tijelu. Te tvari pokreću upalni proces. Smanjenjem upale, tijelo se bolje oslobađa težine i učinkovitije radi u svakom drugom području”, objašnjava Best.

Mrkve su bogate luteinom za koji brojna istraživanja pokazuju da ima antioksidativna svojstva te da može utjecati na rješavanje problema viška masnog tkiva u donjem dijelu trbuha. Dijetetičarka Best ističe da konzumacija sirove mrkve zapravo može pomoći metabolizmu.

Dodaje da mrkve mogu pomoći u smanjenju sala na trbuhu jer podižu tjelesni metabolizam. “Termogeni učinak hrane (TEF) je postotak kalorija koje tijelo sagorijeva dok se hrana probavlja, a uzrokovane su samom hranom. Budući da mrkve imaju tvrdu teksturu, imaju visok TEF i uzrokuju da tijelo sagorijeva više kalorija samo time što ih jede”, objašnjava ona.”

Još jedno povrće korisno za gubitak masnoće na trbuhu je zelena salata. Bogata je luteinom, biljnim spojem koji potencijalno utječe na smanjenje sala na trbuhu. Ovaj spoj je dio veće grupe spojeva zvanih karotenoidi, koji uključuju lutein, likopen i zeaksantin – svi su to spojevi koji imaju antioksidativna svojstva. Neka istraživanja potvrđuju da ti spojevi mogu pomoći i kod gubitka viška masnoće.

Narančaste i žute paprike također su bogate luteinom. Ovo jarko, ukusno povrće izvrstan je dodatak planu prehrane koji je pogodan za skidanje masnoće na trbuhu, a u njemu možete uživati u kombinaciji s raznim jelima ili samostalno.

Jedno istraživanje objavljeno u British Journal of Nutrition pokazalo je da suplementacija luteina u kombinaciji s niskokaloričnom dijetom ima nekoliko pozitivnih učinaka na sudionike. Oni koji su suplementirali lutein primijetili su smanjenje opsega struka, visceralne masnoće, tjelesne težine i tjelesne masnoće, kao i niže razine LDL kolesterola.

Ovo zemljano korjenasto povrće prepuno je hranjivih tvari koje mogu pomoći u kontroli područja oko trbuha te čak poboljšati probavu. Cikla je bogata vlaknima, oko 3,8 grama po šalici. Poznato je da dovoljan unos vlakana u svakom obroku ili međuobroku pomaže u sprječavanju nadutosti, smanjuje apetit i povećava osjećaj sitosti.

Također, vlakna mogu pomoći u poboljšanju zdravlja crijevnog mikrobioma, koji je ključan za mršavljenje.

Kelj je lisnato povrće koje sadrži mnogo hranjivih tvari. Uz ovo povrće povezuju se vitamini A, K, C i B6, kao i mangan, bakar, kalij, te vlakna i proteini. S vremenom, uključivanje kelja u prehranu može vam pomoći smanjiti određeni dio masnoće oko trbuha.

Špinat se može pripremati na mnogo načina, a najbolje od svega je što je iznimno zdrav. Prema dijetetičarkama, dodavanje više špinata prehrani može vam pomoći da izgubite kilograme samo na trbuhu.

“Lisnato povrće ne samo da je super hranjivo, već vam također pomaže smanjiti salo na trbuhu”, objašnjava D’Angelo. Dodaje da špinat sadrži vlakna koja pomažu u probavi i zdravlju crijeva te da je bogat vitaminom K, koji ponekad može podržati smanjenje tjelesne težine, uključujući visceralnu masnoću.

Crvenu papriku baburu može se odlično pripremiti na više načina, a svaki je vrlo ukusan i zdrav. Puna je hranjivih tvari i ima malo kalorija.

“Paprike su idealno povrće za dodavanje dijeti za mršavljenje. Imaju malo kalorija i puno hranjivih tvari te pomažu stvoriti osjećaj sitosti nakon obroka”, objašnjava Best.

Index.hr

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk