DOSTA ZAJ…. – Europska unija im dala tjedan dana ili će BiH imati političke, ekonomske i financijske posljedice

PRO Oglas

Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini pozvala je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH da zakaže sjednicu narednog tjedna na kojoj će usvojiti Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma.

“Ostalo je još zadnje čitanje u Domu naroda. Predloženi Zakon je u najvećoj mjeri izrađen u skladu s europskim standardima i donosi jasne prednosti za bh. građane i poslovne subjekte”, poručili su iz Delegacije EU.

Kao razlog zašto je hitno potrebno zakazati sjednicu u tjednu od 12. do 16. veljače ističu to što Odbor MONEYVAL Vijeća Europe dolazi u Bosnu i Hercegovinu 12. veljače 2024. godine, radi procjene da li je BiH postigla zadovoljavajući nivo standarda u oblasti sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma.

“Ukoliko Nacrt zakona ne stupi na snagu prije nego što MONEYVAL završi svoju misiju 28.veljače, isti neće biti obuhvaćen procjenom, što značajno povećava rizik da će Radna grupa za financijsko djelovanje (FATF) staviti Bosnu i Hercegovinu na svoju sivu listu, čime će se Bosna i Hercegovina naći na listi jurisdikcija EU sa strateškim nedostacima u sustavu za sprječavanje pranja novca i financiranje terorizma”, istaknuto je iz Delegacije EU.

Stavljanje na liste bi imalo političke, ekonomske i financijske posljedice za BiH, te bi utjecalo na pristup međunarodnim financijskim tržištima i transakcijama, privatnim komercijalnim aktivnostima, kao i javnim fiskalnim poslovima, a nadalje može odvratiti strana ulaganja i otežati međunarodno kretanje kapitala.

“Pored toga, Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma je više puta naglašavan, uključujući i od strane predsjednice von der Leyen prilikom njene nedavne posjete, kao jedan od prioriteta, uz druge zakone, koji su potrebni prije nego što Europsko vijeće u ožujku razmotri treba li dati zeleno svjetlo Bosni i Hercegovini za otvaranje pristupnih pregovora. Potrebno je da nadležni u BiH pokažu da njihova iskazana predanost budućnosti u EU također uključuje i posvećenost europskim standardima. Vrijeme je od ključne važnosti”, upozoravaju iz Delegacije EU.

OTPOR.Media

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO