Evo u koje doba dana ne treba piti kavu

PRO Oglas

Kava ima svoje prednosti, poput povećanja budnosti i koncentracije te olakšavanja buđenja iz kreveta, no isto tako može negativno utjecati na razinu šećera u krvi. Crna kava ima visok sadržaj antioksidansa i povezana je sa smanjenjem rizika od dijabetesa tipa 2. Međutim, kofein u kavi može imati značajan utjecaj na razinu šećera u krvi, posebno ako već imate dijabetes ili predijabetes.

Jedna standardna šalica kave sadrži otprilike 140 miligrama kofeina. Stoga, ako pratite razinu šećera u krvi, ispijanje kave prije doručka može biti jutarnja navika koja negativno utječe. Prema studiji iz 2020., britanski znanstvenici su otkrili da ispijanje dvije šalice kave prije doručka može povećati razinu šećera u krvi za 50 posto.

Ispijanje kave prije doručka može utjecati na dvije ključne tvari – adenozin i kofein. Adenozin, protein koji pomaže tijelu u regulaciji inzulina, je blokiran kofeinom, što rezultira manjim oslobađanjem inzulina i smanjenom osjetljivošću stanica na inzulin, povećavajući tako šećer u krvi. Također, kofein povećava hormone stresa, poput kortizola i epinefrina, što dovodi do povećanja šećera u krvi.

Ako želite smanjiti utjecaj kave na šećer u krvi, preporučljivo je pričekati s ispijanjem kave dok ne pojedete uravnotežen doručak. To može pomoći u minimiziranju njezinog utjecaja. Ako trebate nešto za početak dana, možete razmisliti o ispijanju čaja ili pola šalice kave prije prvog obroka.

Eatthis.com

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO