“Gospodarstvenici” iz ŽZH nakon što su rastrali svoj narod sad bi uvozili robove iz Indije, Bangladeša….

PRO Oglas

Centar za informiranje i priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja – CIP organizirao je jučer u Mostaru završnu konferenciju projekta ILIRIC, piše Večernji list BiH​.

Centar za informiranje i priznanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja deset mjeseci provodio je projekt ILIRIC, usmjeren na provedbu Lisabonske konvencije u BiH. Projektni tim ILIRIC-a analizirao je sve propise iz područja priznavanja inozemnih visokoškolskih kvalifikacija u BiH, omogućio prevođenje pratećih dokumenta Lisabonske konvencije na sva tri jezika u službenoj uporabi u BiH, čime je Lisabonsku konvenciju učinio lakšom za razumijevanje, a samim time i za korištenje u BiH i regiji.

U sklopu projekta kreiran je i predstavljen model zakona o priznavanju inozemnih visokoškolskih kvalifikacija, čijim bi usvajanjem dosegnuli potpunu harmonizaciju zakonodavstva s odredbama Lisabonske konvencije, čime se BiH približava europskim trendovima u priznavanju.

Kreirali model zakona

Konferenciju je otvorio ravnatelj CIP-a Damir Ljubić, koji je u svom uvodnom govoru istaknuo kako su djelatnici CIP-a jedna velika obitelj koja kontinuirano radi na poslovima informiranja i priznavanja visokoškolskih kvalifikacija te kako priznavanje više ne predstavlja problem u BiH.

-CIP radi profesionalno, na europskoj razini, a u prilog tome govori da je projekt podržalo i Vijeće Europe. U sklopu projekta ILIRIC kreirali smo model zakona o priznavanju inozemnih visokoškolskih isprava koji vam predstavljamo na konferenciji uz nadu da ćete zajednički uspjeh našeg tima prenijeti svojim suradnicima – naglasio je ravnatelj Ljubić te posebno zahvalio predstavnicima Slovenije, Hrvatske i Srbije što su prepoznali značaj ovog projekta. Ljubić je podsjetio kako je CIP dio međunarodne mreže ENIC-NARIC koju čini 55 zemalja članica EU-a i svijeta, koju su uspostavili Vijeće Europe i UNESCO u svrhu akademske pokretljivosti i što kvalitetnije provedbe načela Lisabonske konvencije.

Uz ostalo, CIP sudjeluje u koordiniranju i međunarodnoj razmjeni akademskog osoblja, studenata i programa u području visokog obrazovanja, predstavljaju BiH u međunarodnim projektima u području visokog obrazovanja iz svoje nadležnosti, posreduje u međunarodnoj mreži centara za informacije (mreže ENIC/NARIC) i pruža informacije visokoškolskim ustanovama u BiH u vezi s inozemnim visokoškolskim ustanovama i programima itd. Ljubić je napomenuo kako je provedba Lisabonske konvencije iznimno važna i zbog mobilnosti radne snage kod nas i u svijetu.

-Sve češće javljaju nam se gospodarstvenici iz BiH sa zahtjevom priznavanja inozemnih kvalifikacija za osobe koje žele kod sebe zaposliti. Tako su nam se iz ​Zapadnohercegovačke županije javili gospodarstvenici sa zahtjevom priznanja kvalifikacije iz Indije, Bangladeša i drugih zemalja, a kako smo u međunarodnom sustavu, odnosno potpuno ravnopravni na europskoj i svjetskoj razini, te smo zahtjeve rješavali za dan-dva, naravno, za kvalifikacije koje su u redu, a većina je takvih – kazao je Ljubić.

Izvrsnost u provedbi

Menadžerica projekta Mirta Mandić Martinović s ponosom je kazala kako je CIP prva regionalna institucija koja je omogućila da svi prateći dokumenti budu dostupni na svim jezicima u službenoj uporabi u BiH, što je značajno za provedbu Lisabonske konvencije i postizanje višeg stupnja harmonizacije zakonodavstva u BiH s odredbama ove Konvencije.

-Naš cilj je motivirati sve stakeholdere na potpunu primjenu Lisabonske konvencije i olakšati njezino razumijevanje i korištenje, što će u konačnici rezultirati izvrsnosti u njezinoj provedbi u BiH – poručila je Mandić Martinović.

Prema njezinim riječima, u proteklih deset mjeseci analizirani su svi propisi iz područja priznavanja inozemnih visokoškolskih kvalifikacija u BiH, prevedena je prateća dokumentacija Lisabonske konvencije.

-U sklopu projekta kreiran je i predstavljen model zakona o priznavanju inozemnih visokoškolskih kvalifikacija, čijim bismo usvajanjem dosegnuli potpunu harmonizaciju zakonodavstva s odredbama Lisabonske konvencije, čime se BiH približava europskim trendovima u priznavanju – dodala je Mandić Martinović.

Priznanje radu CIP-a nedavno je stiglo iz Stockholma, gdje je predstavnika CIP-a Dženan Omanović imenovan za potpredsjednika Međunarodne mreže ENIC.

-Ponosni smo što sudjelujemo u radu tih mreža i u međunarodnim projektima iz oblasti kako priznavanja tako i oblasti sustava osiguranja kvalitete razvoja kvalifikacijskih okvira, studentske mobilnosti i posebno priznavanje kvalifikacija reguliranih profesija – istaknuo je Omanović. Događaju su nazočili predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH, Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvalitete BiH – HEA, predstavnici nadležnih obrazovnih vlasti i nadležnih tijela za priznavanje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija, kao i regionalni predstavnici ENIC centara Slovenije, Hrvatske i Srbije koji su prepoznali važnost ishoda projekta ILIRIC.

Vecernji.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO