Građani Mostara su za sanaciju Uborka, ali pod uvjetom da se deponija ne proširuje

PRO Oglas

Gradsko vijeće Mostara nedavno je usvojilo odluku o kreditnom zaduženju za sanaciju deponije Uborak kod Europske banke za obnovu i razvoj.

Jedan je to, kako je rečeno, od načina rješavanja višegodišnjeg problema. Istovremeno, na Županijskom sudu postoje dvije tužbe koje su nezadovoljni odnosom federalnih vlasti, podnijeli aktivisti Udruge “Jer nas se tiče”.

Oni smatraju da je sanacija starih ploha deponije i izgradnja pročistača oborinskih voda i reciklažnog polja dobro rješenje, ali samo ukoliko ne dođe do izgradnje novih kazeta za odlaganje otpada.

Plan mostarske vlasti o sanaciji deponije na lokalitetu za mještane sjevernih mostarskih naselja, prihvatljiv je samo ukoliko ne dođe do širenja deponije.

Zeleni otok

-Dakle – da se ne gradi novo, već da se koristi postojeće. Oni, kao, tvrde da tu više neće biti smeća u onoj količini u kojoj je bilo kad proradi ta reciklažna hala, kaže aktivista Nijaz Hodžić.

Nova uprava Javnog poduzeća Deponija pripremila je alternativna rješenja, a jedno od njih je i zeleni otok.

Tako će dva dana u mjesecu vrata Deponije biti otvorena kako bi građani besplatno mogli deponirati sav kabasti otpad, odnosno komunalni otpad – izuzimamo, naravno, opasni otpad i animalni otpad. Osim toga, Deponija će brzo instalirati zeleni otok unutar Deponije, odnosno reciklažno polje unutar Deponije, gdje će građani moći ostavljati odvojeni otpad.

Osim deponijskog prostora planira se izgradnja još barem 2 zelena otoka na području grada Mostara, rekao je vršitelj dužnosti ravnatelja Deponije Mirhad Grebović.

Podsjećamo, Udruga “Jer nas se tiče” ranije je podnijela dvije tužbe, i to nakon što je Ministarstvo okoliša i turizma FBiH izdalo okolinsku dozvolu za aktivnosti deponiranja otpada i proširenje deponije. Prva tužba podnesena je zbog plana prilagodbe u kojemu nisu definirani rokovi za sanaciju deponije.

– Izdali su okolinsku dozvolu koja može trajati pet i više godina. To “više godina” nas brine. Nitko neće stati i kazati: “Jeste, mi smo naveli da bi to mogli raditi, ali to neće biti duže od tog i tog perioda. Sve dok se to ne kaže, nećemo povući tužbu. Sve i da ne uspijemo s tom tužbom, Udruga “Jer nas se tiče” je odlučila da se ide do kraja, da idemo do, ako treba, i Strazbura, poručuje Hodžić.

Dok se vodi pravna bitka, gradonačelnik Mostara Mario Kordić podsjetio je na mandatno pismo s EBRD-om u cilju rješavanja zbrinjavanja čvrstog otpada. Kreditno zaduženje odobrili su i gradski vijećnici.

– Nema tu ništa spektakularno. Kredit je minimalno zaduženje kod EBRD-a od pet milijuna maraka. Oni su trenutno u fazi da analiziraju plan prilagodbe i mi se nadamo da ćemo negdje krajem godine krenuti u sanaciju lokaliteta, rekao je nedavno Kordić.

Odluka o proširenju

Nakon izgradnje deponijskog polja, trebala bi uslijediti izgradnja pročistača oborinskih voda, te modernizacija sortirnice i kupovina mašina koje su neophodne kako bi deponija funkcionirala, s naglaskom da što više otpada bude reciklirano, razdvajano, a potom i plasirano na tržište.

Podsjećamo, Ministarstvo okoliša i turizma FBiH nedavno je ocijenilo pozitivnom studiju o procjeni utjecaja na okoliš za lokalitet Uborka, izdavši i okolinsku dozvolu za aktivnosti deponiranja krutog komunalnog otpada i proširenje deponije.

Izrada studije o procjeni utjecaja na okoliš za aktivnosti deponovanja i proširenje deponije, prvi je korak za realizaciju plana prilagođavanja za regionalnu deponiju u Mostaru. Izradu studije sufinancirao je Fond za zaštitu okoliša FBiH, a nosilac projekta je Služba za komunalne poslove i okoliš Grada Mostara.

Nakon primopredaje Nacrta studije, u lipnju je održana javna rasprava studiji o procjeni utjecaja na okoliš za aktivnosti deponovanja krutog komunalnog otpada u skladu sa Zakonom o zaštiti okoliša.

Studija je pozitivno ocijenjena i 8. prosinca 2021, te je izdana je Okolinska dozvola za aktivnosti deponovanja krutog komunalnog otpada i proširenje deponije. Prema saznanju da će se postojeća deponija proširiti, kao i zbog pozitivne ocjene na studiju, Udruga građana “Jer nas se tiče”, tužila je Ministarstvo okoliša i turizma na sudu u Sarajevu.

Dnevni.ba

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk