HDZ BiH odbio podržati uvođenje tehnologija u izborni proces. Razlog je više nego poznat!

PRO Oglas

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je na prijedlog zastupnika Slavena Raguža, Deklaraciju o uvođenju modernih tehnologija u kontrolu izbornog procesa u BiH. Iako su izmjene izbornog zakona u BiH u nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH, Raguž je iskoristio priliku da s federalnog nivoa pozove Centralnu izbornu komisiju i političke stranke koje imaju zastupnike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine da „bez bez odlaganja „ pokrenu izmjene Izbornog zakona u pravcu spječavanja malverzacija .

Deklaraciju nije podržao Klub poslanika HDZ-a u tom domu, jer nisu dobili podršku za njihov amandman na ovu deklaraciju s kojim su još jednom pozvali na uvođenje legitimnog predstavljanja u Izborni zakon BiH.

Nije iznenađujuće što HDZ u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH odbija podržati uvođenje tehnologija u izborni proces u BiH koje bi spriječile prevare i malverzacije na izborima, jer su i poslanici i delegati te stranke i u Državnom parlamentu u nekoliko navrata posljednjih godina blokirali usvajanje izmjena Izbornog zakona koje su podrazumijevale sprečavanje prevara na izborima.

No, danas su poslanici HDZ-a u Federalnom parlamentu otišli „korak dalje“ pa su kroz amandman na Deklaraciju naveli neistinu da je legitimno predstavljanje „osnova Dejtonskog sporazuma“. Ono što je kontradiktorno tom njihovom zahtjevu jeste da HDZ istovremeno poziva na provedbu presuda Europskog suda za ljudska prava, a koje su kao što je poznato donesene u korist onih koji su i podnosili tužbe zbog nemogućnosti da budu birani na izborima u BiH.

„Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH poziva sve relevantne političke subjekte na svim razinama vlasti u BiH kao i političke međunarodne predstavnike, da svojim postupcima iniciraju i provode kako presude Ustavnog suda BIH tako i presude Europskog suda za ljudska prava glede izmjena Izbornog zakona BiH. Konstitutivnost triju naroda i njihovo legitimno predstavljanje je osnova Daytonskog – pariškog mirovnog sporazuma. Bilo kakvi pokušaji derogiranja konstitutivnosti koju je upravo Ustavni sud BiH označio kao natkrovljućimim načelom, kao i nasrtaji i negaciju Odluke Ustavnog suda BiH U-5/98 (odluka o konstitutivnosti, op.a) znače rušenje ustavnog poretka BiH i Daytonskog sporazuma. Sve anomalije političkog i izbornog sistema koje se reflektiraju kroz diskriminaciju i političku majorizaciju moraju biti otklonjene i usklađene kroz reformu izbornog zakonodavstva“, naveo je Klub poslanika HDZ-a u amandmanu koji nije dobio podršku većine u Predstavničkom domu parlamenta FBiH.

Međutim, iz samog sadržaja i obrazloženja amandmana vidljivo je da HDZ postaje sve nestrpljiviji i agresivniji u pokušaju da legitimno predstavljanje s kojim, podsjećamo žele „cementirati“ sebi poziciju iz koje samo član HDZ-a može biti predstavnik hrvatskog naroda u BiH, po svaku cijenu uvrste u Izborni zakon.

Iz obrazloženja ovog amandmana HDZ-e vidljivo je da poslanici te stranke izmjene Izbornog zakona BiH po njihovoj mjeri, povezuju sa sigurnosnim izazovima s kojim je zbog globalnih događanja suočena i BiH.

„U okolnostima političkih i gospodarskih izazova kao i zbivanja u vanjskom okružju koji mogu izravno i neizravno utjecati na BiH, odnosno Federaciju Bosne i Hercegovine, a posebice potvrđujući kako je naša dužnost i obaveza štititi ustavni poredak i institucije BiH i Federacije BiH, koja treba potvrdili našu neupitnu opredijeljenost za europske i euroatlantske vrijednosti kojima Bosna i Hercegovina pripada i hitnost pristupa Europskoj uniji kao sigurnog privrednog i ekonomskog napretka te hitnost pristupa NATO savezu kao jamcu mira i sigurnosti smatramo kako odredbe lzbornog zakona BiH trebaju hitne izmjene i usklađivanje sa presudama Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava“, navodi se u obrazloženju amandmana Kluba HDZ-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Ono što ovakvo ponašanje HDZ-a otkriva jeste i to da su vjerojatno propali pokušaji da se prošlog tjedna organizira sastanak na nivou političkih stranaka u FBiH o izmjenama Izbornog zakona, a koji je prije desetak dana najavio predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

No, jasno je da će u narednom periodu rasti pritisak HDZ-a, a sudeći prema sadržaju jučerašnjeg amandmana i njegovom obrazloženju i ucjene te stranke za davanje podrške ispunjavanju uvjeta BiH na europskom putu BiH, srazmjerno ostvarenju njihovih želja u pogledu izmjena Izbornog zakona.

Raport.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO