Još rubrika

  I u Srbiji zabilježeni napadi “usmjerene energije” u eliminacaiju obavještajaca i špijuna CIA-e

  PRO Oglas

  Centralna obavještajna agencija (CIA) evakuirala je nedavno jednog obavještajca iz Srbije koji je pretrpio ozbiljne ozljede koje su identične neurološkom napadu, poznatijem kao “Havana sindrom”, tvrde neimenovani američki službenici.

  Incident, koji nije prethodno prijavljen, samo je jedan u nizu napada za koje američki službenici kažu da dobivaju na učestalosti, piše Wall Street Journal (WSJ).

  Američki diplomati i špijuni sve su više izloženi napadima “nepoznatih napadača” uz pomoć tehnologije koja, kako pretpostavljaju službenici i znanstvenici, koristi neku vrstu “usmjerene energije”.

  Posljednji u nizu napada, prije Srbije, odigrali su se u Indiji i Vijetnamu, tvrde službenici State Depatmenta.

  “U posljednjih 60 do 90 dana bilo je više napada koji su nam prijavljeni, kako na tlu Sjedinjenih Država tako i u inozemstvu”, rekao je doktor James Giordano, profesor neurologije na Univerzitetu Georgetown, koji savjetuje Vladu SAD-a povodom neuroloških napada.

  “Prijave u vezi napada su točne a rezultat napada su verificirane zdravstvene indicije”, kaže on.

  Napadi, čije posljedice mogu biti vrtoglavica, gubitak pamćenja ali i drugi zdravstveni problemi, izazvali su frustraciju kod američke Vlade zbog opadanja morala službenika na terenu, a posebno kod State Departmenta i CIA, čiji su uposlenici pogođeni napadima.

  Neki od karijernih diplomata ali i špijuna, nevoljno pristaju da preuzmu dužnost van Sjedinjenih Država, navodi izvor WSJ-a.

  “Upalila su se crvena svjetla (za opasnost). Ovo je kriza kada su u pitanju službenici Sjedinjenih Država”, rekao je Mark Polimeropoulos, veteran CIA koji se umirovljen 2019. upravo zbog “Havana sindroma” koji je dobio 2017. godine nakon posjete Moskvi.

  Aministracija Predsednika Bidena stavila je na vrh liste prioriteta potragu za izvorom napada, navodi izvor WSJ.

  Glasnogovornik State Departmenta i CIA izjavili su da su slučajevi zabrinjavajući. Međutim, odbili su da komentiraju slučaj u Srbiji i ostale napade.

  “Svaku od prijava napada tretiramo ekstremno ozbiljno i staramo se da službenici koji su napadnuti dobiju svu neophodnu njegu i podršku”, rekao je glasnogovornik State Departmenta.

  Glasnogovornik CIA izjavio je da agencija čini sve što je u njenoj moći kako bi zaštitila svoje osoblje.

  Direktor CIA William Burns izjavio je da je organizacija na čijem je čelu utrostručila medicinsko osoblje koje pruža njegu pogođenim agentima i službenicima.

  On je ljetos postavio veterana CIA, koji je radio na pronalaženju Osame Bin Ladena, na čelo radne grupe koja traži uzrok incidenata.

  Da su u pitanju ozbiljni napadi koji zadaju probleme CIA govori i podatak da je ova obavještajna agencija morala nedavno da povuče šefa odjela iz Beča gdje se odigrao veliki broj napada.

  Da napadima nisu izloženi samo niži službenici CIA i State Departmenta govori i podatak da je tokom puta Burnsa u Indiji jedan od njegovih bližih suradnika zatražio medicinsku pomoć zbog simptoma koji su nalik “Havana sindromu”.

  Čak je i potpredsjednica SAD Kamala Harris privremeno odložila put u Vijetnam nakon što je njen kabinet obavijestio State Department o “potencijalnim incidentnim zdravstvenim anomalijama”, što je formalni naziv američke vlasti kada je “Havana Sindrom” u pitanju.

  Neobjašnjive zdravstvene probleme, poznate kao “Havana sindrom”, prvi put su iskusili službenici State Departmenta i CIA na Kubi, krajem 2016. godine.

  Simptomi uključuju vrtoglavicu, zamor, glavobolju, anksioznost, kognitivnu disfunkciju i gubitak pamćenja.

  Od tada, napadi su prijavljeni u Kini, Kolumbiji, Austriji, Njemačkoj, Vijetnamu, Indiji i sada Srbiji.

  Prema podacima sa kojima barata Američka administracija, do sada je pogođeno oko 200 vladinih službenika.

  Nadležni dodaju da nije u pitanju konačna brojka napadnutih, jer kod nekih nije moguće utvrditi da li je u pitanju “Havana sindrom” ili nešto drugo.

  OTPOR.Media

  POSLJEDNJE OBJAVLJENO

  PRO Oglas