Ima ih posvuda i zagađuju okoliš, a znanstvenici su otkrili da bi ih se moglo puno bolje iskoristiti

PRO Oglas

Opušci od cigareta često se mogu pronaći na tlu i mnogima je uobičajena praksa baciti opušak na tlo i zgnječiti ga nogom. No, to ne samo da nije lijepo za vidjeti, nije ni dobro za okoliš.

Kako bi doskočili tom problemu i opuške pretvorili u nešto korisno, litvanski znanstvenici poslužili su se kreativnim rješenjem. Tako su znanstvenici sa Tehnološkog sveučilišta u Kaunasu i Litvanskom institutu za energetiku razvili metodu za pretvaranje odbačenih opušaka cigareta u biodizel.

Kako su naveli u studiji objavljenoj u časopisu Journal of Analytical and Applied Pyrolysis, otkrili su kako se jedan od ključnih spojeva za proizvodnju biodizela, triacetin, u izobilju može naći u filtrima cigareta. Koristeći niz tehnika, među kojima i pirolizu (koja je domaćicama dobro poznata kao metoda čišćenja pećnica) , znanstvenici su uspjeli iz opušaka izvući ulje bogato triacetinom te tako dobiti održiv izvor sastojaka za proizvodnju biodizela.

Ovo novo rješenje moglo bi smanjiti troškove proizvodnje biodizela i ublažiti utjecaj opušaka na okoliš. Osim toga, ističu znanstvenici, preostali materijal (ugljen) mogao bi se koristiti za gnojivo ili pročišćavanje otpadnih voda.

Znanstvenici ističu kako ovo nije jedini način kako bi se moglo iskoristiti opuške od cigareta i tako smanjiti njihov utjecaj na okoliš, ali je prvi korak. Sad im preostaje svoju metodu prilagoditi za industrijsku proizvodnju.

Sciencedirect.com

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO