Iran priznao: Šaljemo dronove Rusiji

PRO Oglas

Iran je priznao da isporučuje bespilotne letjelice Rusiji, a ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian izjavio je da je Islamska Republika Moskvi dostavila ograničen broj bespilotnih letjelica prije rata u Ukrajini, izvijestila je državna novinska agencija IRNA.

Međutim, šef diplomacije zanijekao je da je Iran nakon početka rata krajem veljače slao oružje ili projektile. Kijev i američka vlada nedavno su kritizirali korištenje dronova-kamikaza iz Irana u ratu protiv Ukrajine.

Iranci obučavaju Ruse kako koristiti dronove?

Teheran je navodno poslao vojno osoblje na Krim koji je okupirala Rusija kako bi obučio Ruse kako koristiti bespilotne letjelice i pružio tehničku pomoć. Do sada je Teheran poricao isporuke tog oružja.

Prije tjedan dana Amir-Abdollahian je rekao da je voljan održati bilateralne sastanke s Ukrajinom kako bi razgovarali o navodima o ruskom korištenju iranskih bespilotnih letjelica u ukrajinskom ratu.

Ukrajinska vojska kaže da je do sada oborila stotine bespilotnih letjelica Šahed-136 iranske proizvodnje. Vjeruje se da je Rusija naručila 2400 takvih dronova. Iran održava dobre odnose s Rusijom. Kako bi se suprotstavio zapadnim sankcijama, Teheran nastoji osigurati gospodarsku i vojnu suradnju, posebno Kine i Rusije.

Hina

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO