Je li skromni ‘umirovljenik’ Izetbegović omastio brke u crnom stranačkom fondu?

PRO Oglas

Bivši šef OSA-e Osman Mehmedagić, naravno, formalno nije bio član SDA, jer ne bi mogao biti imenovan na čelo te krovne državne obaviještajno -sigurnosne agencije, ali je neupitno bio uzdanica i ispružena ruka vođe najjače bošnjačke stranke Bakira Izetbegovića.

Neki će kazati da je bio obiteljski policajac i špijun dinastije Izetbegović. Od srijede je i službeno na američkoj “crnoj listi”. I upravo zbog formalno-pravne distance između Osmice i SDA kažnjavanje Mehmedagića na prvi pogled se i ne bi trebalo zapaženo ticati vrha SDA, naročito što je Mehmedagić nedavno okončao svoj višegodišnji mandat.

Crni fondovi

Ali, američki State Department je u svom pojašnjenju uvođenja sankcija imeđu ostalog podvukao jedan zapanjujući dokaz da je Osmica reketario i zastrašivao ljude čime je punio fondove SDA.

Ta je činjenica izazvala paranoične rekacije Bakira Izetbegovića i njegovih suradnika. U panici koja je zavladala traže od Vlade SAD-a da im podastre dokaze o korupciji u SDA i ometanjem istraga u vezi s tim zlom.

Nisu slične dokaze tražili od Amerike kada su na crnu listu stavljani Milorad Dodik, Željka Cvijanović ili Marinko Čavara. Objektivno najnovija sankcija za Osmicu pa posredno i za SDA ima daleko veću težinu i specifičnost sa izvjesnim pogubnim posljedicama za tu stranku nego što su američke batine za maloprije navedene osobe.

Prioritetno jer se stranka SDA zastrašujuće sumjniči za crne fondove, dakle mogući kriminal, ali i za kupovinu zastupnika Ii izaslanika, dakle i za kriminal i korupciju.

Najviše crnolistaša

Drugo, 30 i više godina bošnjačke elite, a poglavito one iz SDA su uvjeravali bošnjačku javnost kako je Amerika strateški, najveći saveznik tog naroda i države BiH, te najveći prijatelj najmnogoljudnijeg naroda.

Pa, ako vam ti isti prijatelji stavljaju najveće stranačke autoritete na kažnjeničku “crnu listu” poput, Sarajlića, Novalića, Zukića, Kukića, Alispahića, Čengića pa i toga nesretnika Osmicu, onda je SDA doista posrnula i opako zaglavila.

To je stranka s najviše crnolistaša u BiH i njezin politički kredibilitet i moral rukovodećih ljudi je posut crnilom. Američki obaviještajci i domaći “suradnici” su bez sumnje usmjerili SIPA-u i Tužiteljstvo prema SDA!

Postavlja se logično pitanje je li skromni “umirovljenik” Izetbegović omastio brke u crnom stranačkom fondu?

Podsjećamo Amerikanci su prije više od 20 godina razmontirali tajne finacijske kanale iz bogatih arapskih zemalja koje su preko lažnih humantiranih oranizacija u BiH “potkivale” radikalne vehabije.

Ako se dokažu tvrdnje iz Washingtona da je Osmica punio fond SDA onda Izetbegoviću opako prijete policijske lisice. Uzalud su očajni pozivi Bakira Izetbegovića o dokazima, Amerikanci su revnosno prikupljali sve podatke i slagali sumnje do onog trenutka kada bi bili potpuno sigurni da imaju dovoljno dokaza za uvođenje sankcija.

Neki će to pokušati prebaciti na poligon politikanstva i navodno pritiska na SDA da popusti i pročisti blokade za formiranje nove vlasti u FBiH, međutim to su prozirna šupljiranja.

Prljavi poslovi

Iz SDA navode da su u nekoliko navrata javno, ali i u izravnim kontaktima s veleposlanikom Michaelom Murphyjem, tražili da Ambasada SAD podastre dokaze za tvrdnje o povezanosti SDA s korupcijom i ometanjem istraga o korupciji, kao i za druge neutemeljene optužbe.

-Tražili smo da te dokaze predoče javnosti u BiH i da ih dostave pravosudnim institucijama. Ništa od toga se nije desilo. U najnovijoj odluci kojom je bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić stavljen na crnu listu paušalne optužbe protiv SDA su ponovljene i proširene. Tvrdi se da je bivši direktor OSA-e pratio i prisluškivao političke oponente SDA i “sarađivao da kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku”, navode iz Bakirove centrale.

O prljavim poslovima “potkivanja” i zavrtanima ruku političkim rivalima Osmana Mehmedagića Osmice puno toga se odavno zna. Čelnici oporbe prije svih Elmedin Konaković i Fahrudin Radončić su ukazvali konstantno.

Sve je to radio po nalogu i naputcima vrha SDA, a Konković upozorava i bliže po uputama Bakira i Sebije Izetbegović.

Po Zenici se mjesecima priča, to su nam osobno potvrili i neki ministri, kako je Izetbegović osobno posredstvom jednog novinara, nudio jednom zastupniku iz protivničkog tabora čak milijuna maraka da izda matičnu stranku i koaliciju i preleti u njegove redove. Čovjek je odolio mamcu i s gnušanjem odbio nemoralnu ponudu.

Možda je i to razlog nesnošljivoj nervozi Bakira Izetbegovića. Jer, potpuno je ljudski i razumljivo da jedna osoba, u ovom slučaju Osman Mehmedagić želi sačuvati svoju kakvu takvu čast i spašavati glavu, ali čemu rastrojstvo u SDA ako nema crnih fondova? Zašto u vrhu stranke ne otvore raspravu i na demokratski način dokažu da su čisti?

Kako god, Amerikanci su otvorili pandorinu kutiju i policija je na ispitu.

Dnevni.ba

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO