Jedini pravi način kako pripremati jaja

PRO Oglas

Jaja su u mnogim kućanstvima dio svakodnevne prehrane, ali rijetki su upoznati kako zapravo treba pripremati ovu zdravu namirnicu. Jaja su iznimno zdrava, ukusna i puna proteina i vitamina, ali nutricionisti imaju nekoliko savjeta kako da što bolje pripremite jaja.

Prvo pravilo je da ih koristite na sobnoj temperaturi, odnosno da jaja ostavite neko vrijeme van hladnjaka prije nego što ćete ih pripremati.

Neka pravila će vas iznenaditi

Potom ističu da je bitno ne razbijati jaja u zdjelici za miješanje. Sigurno niste znali da tako riskirate da u posudu uđu bakterije s ljuske jajeta, a osim toga ljuske mogu upasti u jaja.

Bitno je ne kuhati jaja na previsokoj temperaturi jer će se bjelanjak prekuhati. Kada voda proključa, potrebno ju je smanjiti. Također, važno je da jaja skinete s vatre prije nego što budu potpuno gotove jer će se i dalje nastaviti pržiti u tavi kad ju odmaknete s vatre.

Koristite dovoljno ulja!

Koristite tavu kada pržite jaja! Ona omogućava da jaj kliznu s površine i ostanu cijela. Profesionalni kuhari preporučuju da koristite dovoljno ulja.

Kada radite poširana jaja, razbijajte jaja direktno u vodu. Jaje prvo razbijte u manju posudu i prije nego što ga stavite u vodu, ili ako ga želite dodati u juhu ili neko jelo, žlicom promiješajte.

Tvrdo kuhana jaja stavite u hladnu vodu nakon kuhanja kako bi ih lakše ogulili. Također, kada radite kajganu morate ih začiniti dok ih miješate. Na taj način je kajgana mekša.

Klik.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO