Jel nam to se neko “ukakio” što je sve bliži Dodikov “dernek”!

PRO Oglas

Brojne su reakcije nakon još jedne u nizu najava Milorada Dodika koje idu u smjeru destruiranja institucija države. Na “piku” je ovoga puta Centralna izborna komisija. Opozicija u Republici Srpskoj već sada kritizira Dodikove najave formiranja entitetske Izborne komisije, dok ga iz SDA optužuju za rušenje ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine. “Trojka” se ne oglašava. Visoki predstavnik također šuti. Iz Centralne izborne komisije – nemaju komentar.

Milorad Dodik tvrdi kako će Narodna skupština donijeti izborni zakon kojim će se provoditi lokalni i opći izbori u ovom entitetu, bez uplitanja Centralne izborne komisije. Podrška SNSD-u stiže već iz redova Socijalističke partije.

“Zato smo spremni, ukoliko bi takav zakon netko pokušao da oktrolira, da djelujemo tako da donesemo svoj zakon, da na taj način zaštitimo integritet RS u izbornom procesu, dakle da ono što je nekada i bilo bira upravo Republika Srpska, a ono što pripada BiH, jer imamo zajedničke interese i institucije, da to biramo po zakonima BiH”, kaže Petar Đokić, predsjednik SP-a.

Oporba iz Republike Srpske je pak krenula u sveopći napad na Dodika. Prva je reagirala Jelena Trivić. Stranka na čijem je čelu, neće prihvatiti, kako je navela, Dodikove privatiziranje institucije, niti vjerovati da će provesti fer izbore. Ovaj stav podržavaju i drugi oporbenjaci.

“Ja mislim da je ovo klasični pokušaj SNSD-ovog skretanja pažnje sa njihovog glasanja u Domu naroda, gdje je evidentno da će biti protiv izmjena Izbornog zakona i uvođenja novih tehnologija, gdje očigledno SNSD ne želi fer i poštene izbore”, poručuje Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

“Odmah da se zna, bilo kakvi razgovori sa njim ne dolaze u obzir, i sa mafijom nemamo kontakt, ne razgovaramo, ne pregovaramo, bilo kakvi sastanci po kafanama, restoranima, iza kulisa, bilo kakvo davanje privida legitimiteta ovoj uzurpaciji koju žele da urade, mi iz Liste za pravdu i red u tome nećemo sudjelovati“, ističe Nebojša Vukanović, poslanik u NSRS-u.

Dodikova ideja se pak dopala lideru DNS-a, Nenadu Nešiću. Nazvavši Trivić vazalom visokog predstavnika, aktualni ministar sigurnosti BiH upustio se u tumačenje državnog Izbornog zakona, ustvrdivši kako entiteti imaju po Zakonu mogućnost donijeti vlastite izborne zakone koji bi u potpunosti provodili izborni proces u entitetu, s izuzetkom Parlamentarne skupštine i Predsjedništva. Ipak, Nešić, upozoravaju stručnjaci zanemaruje član Izbornog zakona BiH, 2.21, koji kaže:

“Izborne komisije entiteta formiraju se prema zakonu entiteta, a u skladu s ovim zakonom. Njihovu nadležnost utvrđuje Centralna izborna komisija BiH u skladu s ovim Zakonom”.

Centralna izborna komisija je i Aneksom 3 Dejtona i državnim Izbornim zakonom, institucija koja o svemu u izbornom procesu donosi konačne odluke, kažu i njeni nekadašnji članovi.

“Znači nitko ne spori da se može donijeti izborni zakon, da se može formirati entitetske izborne komisije, ali po zakonu važećem, njihovu nadležnost utvrđuje Centralna izborna komisija a ne izborni zakoni Republike Srpske ili Federacije”, navodi Vehid Šehić, bivši član CIK-a BiH.

Lideri stranka “Trojke” o svemu se za sada ne oglašavaju. Članovi Centralne izborne komisije također. Iz Stranke demokratske akcije ocjenjuju Dodikove najave novim napadom na državu. Vrijeme je, navode, da mu se stane u kraj.

“Nije nikakav alibi međunarodnim službenicima to da će Dodik izazvati probleme ukoliko se ne udovolji njegovoj ucjenjivačkoj „balvan“ politici. Problemi će biti mnogo veći ukoliko Dodik ne bude zaustavljen u urušavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Toga moraju biti svjesni svi. Zabrinjavajuća je šutnja međunarodnih službenika, ali i stranaka ‘Trojke’, čija nesposobnost da se suprotstavi Dodikovoj politici postaje opasna po državu”.

A visoki predstavnik kao da je zaboravio svoja obećanja, javno izrečena. Nije posegnuo za nametanjem paketa integriteta izbornog procesa, protiv kojeg su, podsjetimo, SNSD i HDZ glasali na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma. Sjednica Doma naroda, još nije zakazana.

N1info.ba

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk