Kako se lova na nepostojećim svinjama okreće u Širokom Brijegu?

PRO Oglas

Nenad Planinić dobio je ogromne poticaje za svinje. U dokumentima u koje je imao uvid Bild.ba vidljivo je da je Planinić dobio poticaje za uzgoj 50 svinja.

Iz papirologije u koju je imao uvid portal Bild.ba vidljivo je da je riječ o poljoprivrednom gazdinstvu. Obrt je iz Neuma preregistriran u Široki Brijeg, u Ljuti Dolac, a “ILI PLANINIĆ” kako se pravna osoba koja stoji iza gazdinstva službeno zove, nalazi se u Ljutom Docu, u ulici Bilišići b.b. Ranije je adresa obrta bila Primorska 114, Neum.

Planinić je, vidljivo je u registru klijenata i poljoprivrednih gospodarstva, 29. ožujka 2023. se prijavio za poticaje za uzgoj 200 grla svinja od 20 do 50 kg. Aplikaciju je odobrio Borislav Čolak, stručni savjetnik za poljoprivredu i prehrambenu industriju u Ministarstvu gospodarstva.

Na stranici Farmer web portal registrirani korisnici mogu pronaći podatke o Planinićevim svinjama, a poticaji su stigli nešto kasnije, u srpnju iste godine.

Planinić je dobio poticaje za 50 svinja, odmah u prvom turnusu dodjele poticaja, odnosno 75 maraka po svinji.

Po čemu je ovo vijest i zašto je uopće zanimljivo? Dva su razloga. Jedan je da je sin Nenada Planinića Viktor oženio Ivu, kćer širokobriješkog gradonačelnika Mire Kraljevića, a drugi je da Planinić uopće nema svinje.

Provjerili smo i pitali ljude koji žive baš u Ljutom Docu. Svi kažu da tamo nema nikakve farme, a za 200 grla svinja, jasno je, trebala bi postojati farma. Kada je otkriveno da su otkriveni u svinjskoj prevari, idući turnus nije išao… Kako neslužbeno doznajemo, Planinić je dobio i pomoć za Afričku svinjsku kugu iako nema svinje.

Drugim riječima, poticaj za svinje dobio je netko tko nema svinje, a netko tko ima svinje i kome bi taj poticaj pomogao neće dobiti poticaj jer je taj poticaj već pripao nekom tko nema svinje.

Sve nekako prljavo. Kao u svinjcu. Mediji su objavili i 1. kolovoza 2023. godine kako je Viktor Planinić izabran u Upravno vijeće Cominga u kojem revno upravlja uz Andriju Kraljevića i Vilsona Crnjca.

Nova je ovo muljaža u režiji pojedinaca iz HDZ-a u ŽZH. Poticaj Planiniću dodjeljujeMinistarstvo gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke, a dio, kako nam objašnjavaju djelatnici tog ministarstva, može biti i sa razine Federacije. Dario Sesar, (ne)formalni vladar HDZ-a u Posušju je i županijski ministar u tom resoru. Mediji su o Sesaru pisali više puta do sada. Njegov sin je, naime, u Hrvatskoj ostvario pravo na stipendiju za siromašne studente. Kada je Hercegovina.info to otkrila Sesar se prvo oglasio priopćenjem da to nije znao a onda objavio da je novac uplatio natrag u proračun RH.

Zašto je vraćao novce ako nije znao – nije objasnio.

Portal Dnevno.ba je objavio, a što smo prenijeli i na portalu Bild.ba, kako se pojedini članovi HŠK Posušje vode na plaći baš u Sesarovom ministarstvu. Ubrzo je stigao demanti, ali iz HŠK Posušje, naveli su da je to laž i da će tužiti sve medije koji objavljuju takve informacije radi “političkog reketa”.

Tužbe nije bilo do danas, a ni demantija iz Ministarstva. Naime, Hercegovina.info je poslala upite svim ministarstvima u ŽZH kao i samoj Vladi ŽZH o tome tko su savjetnici na plaći. Iz Vlade je rečeno da nemaju uvid u savjetnike u drugim ministarstvima, a jedno ministarstvo nije odgovorilo na upit u skladu sa predviđenim rokom po Zakonu o slobodi pristupa informacijama. Upravo ono Sesarovo.

Bild.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO