Kako smanjiti (previsoku) buku ventilatora prijenosnog računala?

PRO Oglas

Moderni, današnji laptopi ili prijenosna računala na inteligentan način mjere i kontroliraju temperaturu rada. To znači da će se i brzina ventilatora odrediti u skladu s temperaturom računala.

Ako računalo pokreće nezahtjevne aplikacije, ventilator će raditi tiho i s niskim brojem okretaja (ili neće raditi uopće). S druge strane, kada korisnik pokrene neku zahtjevnu aplikaciju, najčešće igru, ventilator će se ubrzati, logično, kako bi što lakše i na što bolji način ohladio unutrašnje komponente prijenosnog računala. Iz tog razloga znamo tijekom igranja igara na laptopima, pogotovo ako se laptop ”muči” čuti kako ventilator glasnije radi. To je normalno.

No problem se pojavljuje ako ventilator neprestano radi glasno, odnosno pod visokim okretajima. Glasan rad ventilatora može značiti više stvari. Kako smanjiti previsoku buku ventilatora prijenosnog računala i što ona može značiti, pročitajte u nastavku članka.

Za početak, smanjite voltažu procesora svog računala

Najveći minus prijenosnih računala su njegove unutrašnje komponente. Dok je kod stolnog računala sve razmješteno na način da postoji veći protok zraka, što znači da se komponente lakše hlade i sporije griju, kod prijenosnih računala je sve zbijeno u maleni prostor. Ovo dovodi do znatno bržeg grijanja komponenti, pogotovo procesora. što se pogotovo vidi kod pokretanja zahtjevnih aplikacija i programa.

Postoje načini kako se procesor računala može ohladiti putem programa. Jedan od takvih programa je i Throttlestop. Besplatan je i ako želite ohladiti na brzinu procesor i smanjiti buku i rad ventilatora, Throttlestop je dosta dobro rješenje, budući da će ova aplikacija smanjiti voltažu procesora, što će smanjiti okretni rad ventilatora, a samim time i buku koju proizvodi.

Zatvorite sve programe i aplikacije koje vam trenutno ne trebaju

Velika većina korisnika tijekom korištenja računala u pozadini imaju pokrenute dva do tri programa. To je sasvim u redu i smatra se uobičajenim korištenjem. Uz ovakvo korištenje ventilator se ne bi trebao čuti uopće ili jedva zamjetno. No neki od nas u isto vrijeme na svojim računalima vole pokretati pet, šest ili više programa.

Svaki od njih, ovisno o njihovoj zahtjevnosti, dodatno će opteretiti procesor računala, što će dovesti do glasnijeg i bržeg rada ventilatora. Iz tog razloga bi bilo dobro isključiti sve one programe i aplikacije koje vam trenutno ne trebaju, a koji možda rade u pozadini i ”guše” vaše računalo.

Najjednostavniji način kako možete isključiti sve programe za koje ne želite da budu uključeni (ili pak one koji rade u pozadini vez vašeg znanja) jest putem Upravitelja zadataka iliti Task Managera. Njega možete pokrenuti ako u isto vrijeme držite Ctrl, Alt i Delete i odaberete Task Manager ili ako u isto vrijeme pritisnete Ctrl, Shift i Escape. Unutar Upravitelja zadataka kliknite na CPU i nakon toga desnim klikom miša na procese koje želite onemogućiti. Njih onemogućujete klikom na ”End Task” ili završi zadatak.

Postavite svoje prijenosno računalo na povišenu površinu

Kod velike većine prijenosnih računala ventilator(i) se nalaze na donjoj strani. Istina, prijenosna računala također imaju četiri malena podignuta dijela, zahvaljujući kojima će biti malo izdignuti iznad površine na kojoj su postavljeni. No često taj maleni prostor nije dovoljan za adekvatnu ventilaciju, što također može dovesti do povisivanja temperature laptopa i samim time do bržeg i glasnijeg rada ventilatora.

Kako biste omogućili bolju ventilaciju svog prijenosnog računala postavite ga na povišenu površinu. Danas na tržištu postoji velik broj stalaka za prijenosna računala koja se mogu nabaviti po pristupačnoj cijeni. Nabavite jedan takav, učinit ćete veliku uslugu svom prijenosnom računalu.

Ili još bolje, prijenosno računalo postavite na hladnjak za prijenosna računala

Zasebni hladnjaci za prijenosna računala još su bolje rješenje od stalaka, jer, osim što pružaju bolju cirkulaciju zraka, hladnjak će dodatno ohladiti vaše prijenosno računalo. Ovo je odlično rješenje ako svoje prijenosno računalo koristite za rad i ako se nalazi samo na radnom stolu. Jednostavno nabavite hladnjak za prijenosno računalo, spojite ga putem USB utora, uključite ga i to je to.

Hladnjaci su pogotovo odlični za laptope tijekom ljetnih mjeseci, kada su temperature ionako znatno više i kada svaki oblik hlađenja, pogotovo za laptop, itekako dobro dođe. Ako ste gamer i volite često igrati najnovije naslove igara, vjerojatno znate i sami da je hladnjak za prijenosno računalo nešto bez čega ne možete. S njim i bez njega, pogotovo ako se radi o kvalitetnijem modelu, razlika je više nego evidentna.

Očistite svoje prijenosno računalo

S vremenom će se svako prijenosno računalo do određene mjere napuniti različitim oblicima nečistoća, prašine i sličnog. To će naravno utjecati na cjelokupan rad računala i dovest će do glasnijeg rada ventilatora, koji će se morati dodatno ”boriti” ne bi li snizio temperaturu usprkos prašini i raznoraznoj prljavštini koja okružuje unutrašnjost računala. Zato bi bilo dobro da s vremena na vrijeme dobro ”ispušete” svoje prijenosno računalo i da ga na taj način što je moguće više riješite prašine i ostalih čestica.

Za otvaranje prijenosnog računala trebat će vam malo znanja i pažnje, no ovo nije neki problem. Nakon što ste otvorili stražnju stranu laptopa, uzmite kompresirani zrak i lagano ga upuhujte sa strane prema komponentama, kako bi prašina i prljavština izašli prema van. Nakon što ste ispuhali svoje prijenosno računalo, sastavite ga i uključite ga. Čišćenje od prljavštine, pogotovo od prašine, trebalo bi uvelike pomoći u smanjivanju brzine rada, a samim time i buke koju stvara ventilator prijenosnog računala.

Provjerite ne postoji li u računalu kakav štetni program

U nekim slučajevima uzročnik preglasnog rada ventilatora može biti i štetni program. Nažalost, danas postoje takve vrste štetnih programa koji mogu uzrokovati, osim usporavanja rada računala i povisivanje njegove radne temperature. Svaki puta kada pokrenete svoje prijenosno računalo i kada na njemu nešto pokušate raditi, on će se zbog štetnog programa truditi više nego što bi se trudio da je situacija normalna.

Pokrenite antivirusne i anti-malware programe koji su instalirani na vašem laptopu i pričekajte rezultate skeniranja. Ako postoji nekakav štetni program, antivirusni ili anti-malware program će ga obrisati, nakon čega vi vaše računalo trebalo raditi tiše.

Dodatni savjet: nemojte stavljati svoje prijenosno računalo na površine kao što su tepisi, deke i slično

Budući da su ovakve površine prepune svojih čestica, koje laptop može povući tijekom rada, izbjegavajte svoje prijenosno računalo stavljati ili ostavljati na površinama kao što su tepisi, deke, pokrivači i slično. Umjesto toga, postavite svoj laptop na ravnu i glatku površinu, kao što je stol, jer će i ovo doprinijeti boljem hlađenju, boljoj protočnosti zraka, dugotrajnosti komponenata i tišem radu ventilatora.

PCCHIP

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO