KAKO ZARADITI NA OSOBAMA SA INVALIDITETOM: Poticaji za firme bez zaposlenih, usko povezane sa političkim strankama

PRO Oglas

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom odavno je postao mjesto za izvlačenje proračunskog novca kroz odabrane firme, usko povezane sa političkim strankama. Princip je jednostavan.

Članovi obitelji, supružnici, prijatelji, osnuju firmu. Prijave se na javne pozive Fonda i uz malu pomoć stranačkih kadrova i kolega zaposlenih u Fondu dospiju na listu firmi koje se redovno financiraju proračunskim novcem. Osobe sa invaliditetom, samo formalno, su zaposlene u navedenim firmama, piše Zurnal.info.

Posljednji primjer izuzetnog napretka firme koja zapošljava osobe sa invaliditetom a financira se poticajima Fonda jeste firma Pomelo iz Sarajeva.

Firma Pomelo iz osnovana je u prosincu 2017. godine i bavi se proizvodnjom mliječnih proizvoda. Osnivačica i direktorica ove firme je Nihada Šurković supruga Miralema Šurkovića, podpredsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.

Osim Šurković, osnivač firme Pomelo je i Poljoprivredna zadruga Eko-behar iz Sarajeva. Osnivači ove zadruge su Nihada i Faruk Šurković, Asja Rustemović, Murisa Hasović i Jasmin Džeferović. Od 2019. godine do danas ova firma dobila je više od 645 tisuća maraka poticaja od Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Početkom studenog ove godine firma Pomelo dobila je od Fonda 51.266 KM za financiranje programa za razvoj privrednih društava za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i zaštitnih radionica. Osim toga ova firma dobila je 45.500 KM novčanog stimulansa za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Fond je i ranije bio darežljiv prema ovoj firmi pa su tako u svibnju ove godine dobili 25.945,95 KM za “financiranje programa za održavanje postojeće razine zaposlenosti osoba sa invaliditetom u privrednim društvima za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i zaštitnim radionicama”. Osim toga dobili su i 46.150 KM novčanog stimulansa za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

I prošle godine firma Pomelo dobila je poticaje Fonda. U travnju 27.893 KM za održavanje postojeće razine zaposlenosti osoba sa invaliditetom i 62.100 KM novčanog stimulansa za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom. U listopadu 49.881 poticaja te 63.000 KM novčanog stimulansa za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Novca je bilo i u 2020. godini. U travnju 25.956 KM, u studenom 27.910 KM poticaja te 220.500 KM novčanog stimulansa!

Ni Poljoprivredna zadruga Eko-behar, osnivač firme Pomelo nije ostala bez proračunskog novca. U svibnju ove godine našli su se na listi firmi kojima će Ministarstva za braniteljska pitanja KS “sufinancirat održavanje postojeće zaposlenosti u braniteljskim zadrugama sa područja KS” .

Poticaji za firme bez ijednog radnika

Firma Bio Beki iz Ljubuškog osnovana je krajem prosinca prošle godine bez ijednog zaposlenog. Osnivač firme je Daniel Vizentaner. Već u svibnju ove godine firma Bio Beki se našla na spisku firmi koje će financirati federalni Fond za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Da bi sebe zaposlio u firmu, čiji je osnivač i direktor, Daniel Vizentaner u svibnju ove godine dobio je 18.000 KM novčanog stimulansa od Fonda. Osim toga ova firma u svibnju ove godine dobila je i 66.000 KM novčanog stimulansa za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

U srpnju Bio Beki dobila je poticaje i od Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta poticaj u iznosu 7.888 KM.

U studenom ove godine od federalnog Fonda za zapošljavanje osoba sa invaliditetom dobivaju 20.000 KM za “financiranje programa za razvoj privrednih društava za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i zaštitnih radionica” i 68.250 KM novčanog stimulansa za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Dva dana prije nego će Daniel Vizentaner osnovati firmu Bio beki, 22. prosinca prošle godine, osnovana je firma Unirent d.o.o Mostar. Već u ožujku ove godine Unirent dobiva prvi ugovor od Lutrije BiH za “brendiranje prostora za oglašavanje igara”.

U svibnju ova firma dobiva 15.567 KM za “financiranje programa za održavanje postojeće razine zaposlenosti osoba sa invaliditetom” i 59.475 KM novčanog stimulansa od Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Ponovo, u studenom Unirent dobiva poticaje od Fonda – 20.000 KM za razvoj i 14.625 KM novčanog stimulansa.

U rujnu prošle godine i Elizabeta Tokmakčija iz Mostara osnovala je firmu simboličnog naziva Društvo za zapošljavanje invalidnih osoba E.T.. Već u svibnju od Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom dobila je 13.200 KM novčanog stimulansa da zaposli samu sebe u firmu gdje je direktorica i osnivačica. Osim toga firma E.T dobila je dodatnih 69.600 KM novčanog stimulansa. U studenom firma E.T. dobiva 23.471 KM za razvoj i 68.250 KM novčanog stimulansa od Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Firma SH-Unio iz Sarajeva u posljednje dvije godine imala je samo jednog zaposlenog. Bez obzira na tu činjenicu u studenom od Fonda su dobili 20.000 KM za razvoj i 55.575 KM novčanog stimulansa.

Firma LSM comerc d.o.o. Grude već dvije godine nema niti jednog zaposlenog. Bez obzira na to i ova firma u svibnju dobiva 71.175 KM novčanog stimulansa i 12.000 KM za “financiranje programa za održavanje postojeće razine zaposlenosti osoba sa invaliditetom u privrednim društvima za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i zaštitnim radionicama”. U studenom od Fonda dobivaju 24.000 KM za razvoj i 36.075 KM novčanog stimulansa.

Firma Vele-trade iz Tuzle prošle godine imala je dva zaposlena radnika. Već u svibnju ove godine od Fonda je dobila 17.643 KM za razvoj i 29.250 KM novčanog stimulansa. U studenom ponovo su dobili poticaje od Fonda u iznosu 30.265 KM.

U skladu sa Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom privredna društva, javna i privatna, dužna su zaposliti osobu sa invaliditetom i to najmanje jednu osobu sa invaliditetom na svakih 16 zaposlenih.

Subjekti koji ne ispune navedenu obavezu dužni su mjesečno pri isplati plaća obračunati i uplatiti u Fond za poticanje rehabilitacije i zapošljavanja osoba sa invaliditetom novčani iznos u visini 25 posto od prosječne plaće u Federaciji za svaku osobu sa invaliditetom koje su po zakonu bili dužni zaposliti.

“Izvršavajte svoju zakonsku obavezu”, poslat će poruku iz Fonda privrednim društvima pozivajući ih da vrše uplate posebnog doprinosa jer sve te uplate neophodne su da bi se navedenim firmama uplatili poticaji.

Zurnal.info

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO